Remont mieszkania Pani Joanny

Pani Joasia jest mamą samotnie wychowującą dwóch synów: 14-letniego Tobiasza oraz półrocznego Jana Pawła. Pani Joasia jest w trakcie rozwodu ze swoim mężem, który od lat terroryzował rodzinę. Starszy syn był świadkiem scen przemocy, często po alkoholu, których nie zapomni pewnie do końca życia. Ojciec mocno skupiony na sobie i swoich potrzebach nie uczestniczył aktywnie w życiu rodzinnym, nie pozwalając przy tym na kontakty towarzyskie żonie ani synowi. Stąd wielkie osamotnienie p. Joasi, brak przyjaciół i znajomych, którzy mogliby ją wesprzeć w trudnych chwilach.

Rozwód, mimo, że jest ostatecznością i bardzo traumatycznym przeżyciem, można przeprowadzić z czystym sumieniem, bo ślub był tylko cywilny, a narodziny najmłodszego dziecka były okazją do nawrócenia dla jego mamy.  Członkowie rodziny odsunęli się jednak od p. Joasi i jej dzieci dając do zrozumienia, że gdyby mama pozbyła się Jasia, to nie miałaby kłopotów. Nawet na Chrzcie św. nie było nikogo z rodziny, a kandydaci na chrzestnych odmówili zostania nimi dzień przed ceremonią.

Ciąg dalszy poniżej...
Pomagam

Ciąg dalszy poniżej...

Wspomóż darowizną i przekaż:

50 to:
Mała cegiełka remontowa
100 to:
Cegiełka remontowa
200 to:
Duża cegiełka remontowa
300 to:
Wielka cegiełka remontowa
Inna kwota
Wpisz kwotę jaką chcesz wspomóc naszą akcję. Liczy się każda złotówka!
Mama Jasia i Tobiasza próbuje jednak radzić sobie z przeciwnościami losu. Po urlopie macierzyńskim planuje wrócić do pracy, choć jako salowa w szpitalu obawia się zwolnienia. Mimo skromnych środków na utrzymanie, dzieci są zadbane i otoczone miłością. Mają silną relację z mamą, dla której są najważniejsi na świecie. Panią Joasię jeszcze długo nie będzie stać na jakikolwiek remont, tym bardziej, że mąż, z którym jest w trakcie sprawy rozwodowej, uchyla się od płacenia alimentów.

IMG_1371

Na zakup mieszkania, p. Joasia zaciągnęła kredyt konsumencki, dlatego po odliczeniu comiesięcznej raty zostaje jej na utrzymanie siebie i chłopców ok. 800 zł.

IMG_1372

Rodzina mieszka w małym mieszkaniu w bloku. Po zakupie mieszkania finanse pozwoliły jedynie na odmalowanie dwóch pokoi, natomiast maleńka łazienka i kuchnia pozostały nietknięte, a wymagają remontu, zarówno ze względów bezpieczeństwa jak i z uwagi na wygodę użytkowania.

IMG_1373

Instalacja gazowa w kuchni, na poziomie szafek jest odsłonięta, a w łazience niektóre miejsca niezabezpieczone silikonem i płytkami zachodzą pleśnią. W łazience (3,25m2) stoi wanna, która zajmuje zbyt dużo miejsca, dlatego przy okazji remontu warto by zamienić ją na kabinę prysznicową, a podłogę i ściany, w miejscach, gdzie jest to niezbędne, wyłożyć płytkami. Pozostałe ściany i sufit należy wyszpachlować i pomalować. Warto także zmienić stary, żeliwny grzejnik na drabinkowy, tak, aby uzyskać dodatkowe miejsce na powieszenie ręczników.

IMG_1377

W kuchni najpilniejszą sprawą jest zabezpieczenie w/w instalacji gazowej przez wyłożenie płytkami miejsca pod szafkami oraz odmalowanie ścian i sufitu.

IMG_1380

Szacunkowy koszt remontu:

płytki do łazienki i kuchni - 600zł
kabina prysznicowa z brodzikiem  - 620zł
grzejnik drabinkowy - 240zł
bateria prysznicowa  - 150zł
bateria na umywalkowa - 100zł
szafka nad umywalkę z lustrem - 160zł
umywalka - 200zł
szafka pod umywalkę - 275zł
regał łazienkowy IKEA - 120zł
szyna z suszarką IKEA - 170zł
suszarka ścienna składana - 60zł
farba 300zł
fuga 100zł
zaprawa / wylewka / izolacja pod prysznic / 400zł
wymiana instalacji wodnej (usunięcie starej, skucie płytek,
położenie miedzianych rur, wywóz gruzu, osadzenie białego montażu i baterii, wymiana grzejnika)  - 3000zł
robocizna 3500zł

Łącznie: 9.995 zł

Pomóżmy rodzinne Pani Joanny!
62osób wpłaciło8 049
Potrzeba jeszcze:1 946
osób modli się w intencji tego celu. Dołącz do nich!