5 lutego 2018Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Biała Sobota z Caritas i Miastem Poznań

Trzynastu specjalistów z różnych profesji tj. neurologia, geriatria, dermatologia, kardiologia w sobotę udzielało mieszkańcom Poznania bezpłatnych porad lekarskich – wszystko w ramach akcji „Biała Sobota” organizowanej przy współpracy Caritas Poznań z Miastem Poznań.

W sobotę 3 lutego w ramach dziesiątej edycji „Białej Soboty” mieszkańcy Poznania skorzystali z darmowego badania EKG, osteoporozy oraz badań mammograficznych czy słuchu. Dodatkowo uczestnicy mieli okazję uczestniczyć w konsultacjach ze specjalistami z dziedziny: chorób wewnętrznych, dermatologii, diabetologii, endokrynologii, geriatrii, kardiologii, medycyny rodzinnej, neurologii, neurologopedii, pulmonologii, stomatologii, a także ze specjalistami dietetyki i rehabilitacji.

Biała Sobota

- W akcji udział brałam po raz pierwszy. Uważam, że jest to dobry sposób na podniesienie świadomości wśród ludzi. Ważne, żeby zrozumieć, że lepiej zapobiegać niż leczyć. W Polsce profilaktyka zdrowotna wciąż jest na niskim poziomie. Akcje takie jak „Biała Sobota” mają zachęcić osoby w podeszłym wieku, ale również aktywne zawodowo do regularnego badania się – mówi Karolina Dragan.

W wydarzeniu uczestniczyły nie tylko osoby w podeszłym wieku, ale również aktywne zawodowo oraz młodzież. Akcja zorganizowana została przy współpracy lekarzy, pracowników Caritas i Urzędu Miasta, ale również młodzieży ze Szkolnego Koła Caritas. W „Białej Sobocie” uczestniczyło blisko 500 osób, szacuje się również, że w ramach akcji przeprowadzono 1126 badań i konsultacji lekarskich. Wśród osób przebadanych wykryto 5 guzów. Akcja miała na celu zwiększyć świadomości wśród społeczeństwa, jak również przekonać uczestników, że warto się badać, ponieważ lepiej zapobiegać niż leczyć.

Jadłodajnie dla potrzebujących
Codziennie wydajemy 1000 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starsze, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej.