5 lutego 2018Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Biała Sobota z Caritas i Miastem Poznań

Trzynastu specjalistów z różnych profesji tj. neurologia, geriatria, dermatologia, kardiologia w sobotę udzielało mieszkańcom Poznania bezpłatnych porad lekarskich – wszystko w ramach akcji „Biała Sobota” organizowanej przy współpracy Caritas Poznań z Miastem Poznań.

W sobotę 3 lutego w ramach dziesiątej edycji „Białej Soboty” mieszkańcy Poznania skorzystali z darmowego badania EKG, osteoporozy oraz badań mammograficznych czy słuchu. Dodatkowo uczestnicy mieli okazję uczestniczyć w konsultacjach ze specjalistami z dziedziny: chorób wewnętrznych, dermatologii, diabetologii, endokrynologii, geriatrii, kardiologii, medycyny rodzinnej, neurologii, neurologopedii, pulmonologii, stomatologii, a także ze specjalistami dietetyki i rehabilitacji.

Biała Sobota

- W akcji udział brałam po raz pierwszy. Uważam, że jest to dobry sposób na podniesienie świadomości wśród ludzi. Ważne, żeby zrozumieć, że lepiej zapobiegać niż leczyć. W Polsce profilaktyka zdrowotna wciąż jest na niskim poziomie. Akcje takie jak „Biała Sobota” mają zachęcić osoby w podeszłym wieku, ale również aktywne zawodowo do regularnego badania się – mówi Karolina Dragan.

W wydarzeniu uczestniczyły nie tylko osoby w podeszłym wieku, ale również aktywne zawodowo oraz młodzież. Akcja zorganizowana została przy współpracy lekarzy, pracowników Caritas i Urzędu Miasta, ale również młodzieży ze Szkolnego Koła Caritas. W „Białej Sobocie” uczestniczyło blisko 500 osób, szacuje się również, że w ramach akcji przeprowadzono 1126 badań i konsultacji lekarskich. Wśród osób przebadanych wykryto 5 guzów. Akcja miała na celu zwiększyć świadomości wśród społeczeństwa, jak również przekonać uczestników, że warto się badać, ponieważ lepiej zapobiegać niż leczyć.

Uratuj życie 5-cio letniej Michasi
Michalinka nigdy nie stanie o własnych nogach. Aczkolwiek podjęta rehabilitacja daje jej szansę na zahamowanie wady rozwojowej kręgosłupa. Lekarze obawiają się , iż to zbyt duże obciążenie i skutki mogłyby być tragiczne.
Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Pomoc dla Syrii
Pomocy humanitarnej w Syrii potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, a co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone.