Przekaż 1% podatku, KRS: 0000224658
Ostrów Tumski 2
61-109 Poznań
16 listopada 2016

Działania towarzyszące w ramach programu FEAD

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania te będą realizowane przez Caritas Archidiecezji Poznańskiej w Poznaniu w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie 2016 lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej. Caritas Archidiecezji Poznańskiej opracowuje scenariusze zajęć dla poszczególnych działań, zatrudnia szkoleniowców, zapewnia materiały edukacyjne, monitoruje przebieg spotkań. Organizacja (OPL) zobowiązana jest do poinformowania swoich podopiecznych o realizacji działań, zaproszenia ich do udziału i zadbania o udział określonej liczby osób w zajęciach (min. 15% podopiecznych zgłoszonych do programu).Dla CAP liczba ta wynosi 25 osób. Dokładne terminy i tematyka zajęć będzie ustalane w uzgodnieniu z daną organizacją.

Działania towarzyszące można podzielić na:

• warsztaty kulinarne - dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
  • warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia - programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
  • warsztaty edukacji ekonomicznej - (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych).

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać

Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach EFS i PROW w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

Harmonogram działań towarzyszących w maju:

10.05.2017 r. – Warsztaty kulinarne oraz warsztaty dietetyczne i dotyczące zasad zdrowego żywienia. Miejsce: ul. Rynek Wildecki 4a, Poznań. Godzina 17:00

24.05.2017 r. – Warsztaty kulinarne oraz warsztaty dietetyczne i dotyczące zasad zdrowego żywienia. Miejsce: ul. Rynek Wildecki 4a, Poznań. Godzina 17:00

Skład charytatywny

Woda Jordan