8 czerwca 2017Caritas Archidiecezji Poznańskiej  |  Marek Misiek

Kiermasz książek w parafii Ojca Pio

Parafialny Zespół Caritas Ojca Pio w Poznaniu w ostatnią niedzielę zorganizował kiermasz książek. Wydarzenie miało charakter charytatywny. Zbierano pieniądze na zakup przenośnego koncentratora tlenu dla Marcinka.

Marcin

Marcin jest po MPD - mózgowym porażeniu dziecięcym, oddycha przez rurkę tracheostomijną, a jedzenie trafia prosto do Jego żołądka przez gastrostomię. Nauczył się z tym żyć, nie miał wyjścia. Od czasu, gdy zamieszkał u Serafitek, zaczął kontaktować się z otoczeniem, próbuje wykonywać gesty, wpatruje się w osoby, które chciałby zagadnąć, bez przerwy się uśmiecha. Z koncentratora, dzięki wymiennej końcówce, będzie też korzystała Klaudia.  W trakcie tej imprezy udało się zebrać kwotę 3.248 zł.

Dzięki darowiznom przekazanym przez Wydawnictwa:

Media Rodzina, W Drodze, św. Wojciech, Pallottinum, Oficyna Wydawnicza GiP oraz Wydawnictwo G.Krzesiek oraz darowiznom osób prywatnych udało się przygotować ponad 500 nowych książek

Kiermasz południe

Były kolorowanki i miniaturowe książeczki dla najmłodszych, pięknie ilustrowane bajki dla przedszkolaków, baśnie i książki przygodowe dla starszych dzieci, a dla dorosłych czytelników poradniki, literatura piękna, książki o tematyce religijnej, społecznej i podróżniczej.

Kiermasz cieszył się sporym zainteresowaniem, szczególnie dużo osób przybyło na losowanie nagród w batonikowej zabawie. Wszystkim, którzy byli i dołożyli swoją cegiełkę wspierając Marcina i Klaudię serdecznie dziękujemy.

Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Pomoc dla Syrii
Pomocy humanitarnej w Syrii potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, a co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone.
Remont Domu Dziecka w Lesznie
Zbieramy środki na remont placówki opiekuńczej dla naszych podopiecznych z Domu Dziecka im. Świętej Rodziny w Lesznie. Te dzieci czekają na Twoją pomoc.
Stypendia Socjalne
Już od ponad 10 lat pomagamy i wspieramy ubogą młodzież, udzielając finansowego wsparcia w postaci stypendiów socjalnych.