12 stycznia 2017

Kursy dla Seniorów 60+

„Nowoczesny i aktywny senior” – bezpłatne szkolenia i warsztaty dla osób 60+

Caritas Poznańska w ramach projektu „Nowoczesny i aktywny senior” zaprasza wszystkie osoby w wieku 60+ z terenu miasta Poznania do udziału w bezpłatnych szkoleniach komputerowych, z obsługi tabletu, oraz dwudniowych warsztatach rehabilitacyjnych.

Szczegółowe informacje na temat proponowanych zajęć można uzyskać od poniedziałku do piątku w biurze Caritas Poznańskiej przy Rynku Wildeckim 4a w Poznaniu, telefonicznie pod numerem 61 835 68 67 lub mailowo pod adresem seniorzy@caritaspoznan.pl

Liczba miejsc jest ograniczona. Zapraszamy serdecznie do udziału!

Krótki opis proponowanych zajęć:

1. Dwudniowe warsztaty rehabilitacyjne – mają na celu nauczenie uczestników kilku bezpiecznych zestawów ćwiczeń minimalizujących bóle stawów, kręgosłupa, kończyn oraz głowy. Ponadto uczestnicy nauczą sie kilku skutecznych technik pracy ze skórą i mięśniami, celem likwidacji dokuczliwego bólu i otrzymają wiele cennych wskazówek dnia codziennego, w jaki sposób dbać o swoją kondycję i zdrowie. Zajęcia prowadzone będą przez fizjoterapeutkę z wieloletnim doświadczeniem.

2. Szkolenia komputerowe – będą odbywały się w grupach 9-osobowych na dwóch poziomach:

- podstawowym – skierowanym do osób na poziomie początkującym, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z komputerem,

- rozszerzonym – skierowanym do osób, które miały już wcześniej styczność z komputerem lub ukończyły wcześniej poziom podstawowy.

W ramach zajęć na poziomie podstawowym  uczestnicy nauczą się m.in.: obsługiwać i zarządzać swoim miejscem w komputerze, korzystać z Internetu oraz poczty internetowej, pisać i redagować pisma w programie Word, obsługiwać pamięci przenośne.

Na poziomie rozszerzonym kursanci nauczą się m.in. obsługi pamięci przenośnych (pendrive, mp3, aparat cyfrowy, telefony komórkowe), zaawansowanego redagowania i formatowania tekstu i grafiki. Ponadto zapoznają się z usługami komunikacyjnymi w globalnych sieciach komputerowych, forami internetowymi czy portalami społecznościowymi. Każdy kurs składa się z 13 zajęć po 1,5 godziny zegarowej.

3. Szkolenia z obsługi tabletu –szkolenia odbywać się będą w grupach siedmioosobowych.

Podczas zajęć omówione zostaną między innymi budowa i obsługa tabletu, system oraz podstawowe funkcje tabletu, klawiatura ekranowa, pulpit, blokada, podstawowe zasady bezpieczeństwa, połączenie sprzętu z Wi-Fi, współpraca z komputerem, zagadnienia związane z Internetem jak: przeglądarki, portale internetowe, wyszukiwanie informacji, poczta mailowa, pobieranie aplikacji z przeglądarki internetowej oraz usuwanie ich z urządzenia oraz inne aplikacje i funkcje tabletu.

Każdy cykl składać się będzie z 10 spotkań po 2 godziny lekcyjne (w sumie 20 godzin szkoleniowych w ciągu jednego cyklu).

4. Kurs języka angielskiego – na poziomie podstawowym przeznaczony dla osób, które chciałyby rozpocząć swoją przygodę z językiem angielskim.

W ramach kursu uczestnicy nauczą się przedstawiać siebie i innych, zadawać podstawowe pytania o narodowość, wiek itp., potwierdzać, zaprzeczać, pytać i odpowiadać na podstawowe pytania dotyczące członków rodziny, określać cechy oraz przynależność przedmiotów, pytać i podawać czas, opisywać swój dzień, opowiadać o obowiązkach, pracach domowych, itp.

Projekt „Nowoczesny i aktywny senior” dofinansowany jest ze środków budżetowych Miasta Poznania.

Miasta Poznan

kursy

Uratuj życie 5-cio letniej Michasi
Michalinka nigdy nie stanie o własnych nogach. Aczkolwiek podjęta rehabilitacja daje jej szansę na zahamowanie wady rozwojowej kręgosłupa. Lekarze obawiają się , iż to zbyt duże obciążenie i skutki mogłyby być tragiczne.