7 lutego 2018Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Mobilny punkt pomocy medycznej

„Mobilny punkt pomocy medycznej” świadczy bezpłatną pomoc przedmedyczną, przeznaczoną dla osób bezdomnych, ubogich czy starszych. W ramach akcji od czerwca do grudnia przebadanych zostało 372 pacjentów.

Projekt „Mobilny punkt pomocy medycznej” skierowany jest do osób wykluczonych społecznie, które na co dzień zmagają się z trudną sytuacją życiową. Pomoc przedmedyczną świadczy wykwalifikowana kadra – lekarze i pielęgniarki. Mobilny punkt zlokalizowany jest przy poznańskich jadłodajniach i koczowiskach. Ambulans pomaga 5 godzin tygodniowo, średnio trzy razy w miesiącu.

mobilny pkt 1

W ramach mobilnego punktu medycznego osoby potrzebujące konsultacji medycznej otrzymują porady medyczne, diagnozę, a przede wszystkim doraźną pomoc w stanach chorobowych. W poważniejszych schorzeniach, osoby zgłaszające się po pomoc medyczną kierowane są do odpowiedniej placówki na hospitalizację.

Mobilny punkt działa przy współpracy Fundacji Signum Caritatis, Caritas Poznań i Miasta Poznania. Wspiera ogrzewalnię przy ul. Krańcowej w Poznaniu, gdzie osoby potrzebujące doraźnej pomocy medycznej mogą skorzystać z łaźni, wymiany odzieży, porad pracownika socjalnego czy terapeuty. W akcję zaangażowany jest również Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie, a także poznańscy streetworkerzy – którzy na co dzień pracują z osobami wykluczonymi społecznie.

Uratuj życie 5-cio letniej Michasi
Michalinka nigdy nie stanie o własnych nogach. Aczkolwiek podjęta rehabilitacja daje jej szansę na zahamowanie wady rozwojowej kręgosłupa. Lekarze obawiają się , iż to zbyt duże obciążenie i skutki mogłyby być tragiczne.
Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Pomoc dla Syrii
Pomocy humanitarnej w Syrii potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, a co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone.