6 grudnia 2016

Opiekunowie osób starszych – warsztaty

I stało się. Nasi opiekunowie przeszli „chrzest bojowy” i wzięli udział w warsztatach dot. tematyki opieki nad osobami starszymi i chorymi. Tym razem w pomieszczeniach Przedszkola Promyki na os. Jana III Sobieskiego w Poznaniu, podzieleni na cztery grupy, kursanci uczyli się pod czujnym okiem trenerek (czynnych zawodowo pielęgniarek i fizjoterapeutki), jak profesjonalnie zająć się przeszłymi podopiecznymi. Poznawali dobre praktyki związane m. in.: z podstawami pielęgnacji osób leżących, pomocą przy wykonywaniu toalety, praktycznymi sposobami podnoszenia i przenoszenia osób chorych, prawidłowym mierzeniem ciśnienia, sposobami badania zawartości cukru we krwi, obsługą glukometrów, podstawami rehabilitacji, itp.

- Dobrze, że tu jesteśmy – mówi Pani Teresa. – Wykłady i warsztaty są niezmiernie przydatne, osoby prowadzące są naprawdę profesjonalne i przekazuje nam wiele praktycznych wskazówek. Podczas warsztatów panie są niesamowite, często zabawne, choć tematyka ostatecznie poważna – niemniej trochę śmiechu wpływa odprężająco na nas. Gdy pomyślę o odpowiedzialności takiego opiekuna, trochę jestem zestresowana. Nie przyszło mi do głowy, żeby na przykład tak kogoś chwycić, jak pokazują albo w tak prosty sposób przewinąć pieluchę.

- Jestem przekonany, że nabyte wiadomości i umiejętności będą bardzo przydatne w przyszłości. Zajęcia dodają pewności siebie. To bardzo wartościowy kurs - dodaje pan Przemek.

Warsztaty odbywały się podczas dwóch kolejnych zjazdów. Były częścią projektu pn. „Szkolenie dla opiekunów osób starszych, chorych i niepełnosprawnych z uwzględnieniem specyfiki potrzeb i opieki nad ofiarami represji wojennych” . W jego ramach przetrenowanych zostanie minimum 50 wolontariuszy z terenów województwa wielkopolskiego, którzy uczestniczą łącznie w 70 godzinach zajęć wykładowych i warsztatów praktycznych.

Organizatorami szkolenia są Fundacja „Polsko – Niemieckie Pojednanie” i Fundacja Signum Caritatis wraz z Caritas Archidiecezji Poznańskiej. Projekt w całości został sfinansowany ze środków niemieckiej Fundacji „Pamięć, Odpowiedzialność i Przyszłość.

fpnpEVZ Signum Caritatis