Przekaż 1% podatku, KRS: 0000224658
61-109 Poznań
Caritas Poznańska

Bistro Valde Bene

Smacznie, szybko i niedrogo to dewiza piątkowskiego bistro „Valde Bene”. Nowo otwarta placówka Caritas mieści się w sąsiedztwie sanktuarium Miłosierdzia Bożego, niedaleko pętli tramwajowej i autobusowej, w budynku stanowiącym własność parafii, która użyczyła go Caritas, ta zaś partycypowała w kosztach przeznaczonych na jego wykończenie.

„Valde Bene” zajmuje dwie sale. W jednej można codziennie na miejscu zjeść zamówione dania. Druga sala to tzw. bankietowa. Jak zapewnia dyrektor Caritas Poznańskiej, została przygotowana z myślą o organizowanych przyjęciach rodzinnych czy okolicznościowych.
– Chcemy, by uroczystości rodzinne, jubileusze czy uroczystości związane z życiem sakramentalnym, np. z chrztem czy przystąpieniem dziecka do Pierwszej Komunii św. były przeżywane w dobrym, rodzinny klimacie. A my dajemy taką możliwość – podkreśla ks. Hanas.

Sala jest też wykorzystywana np. na rejonowe spotkania Parafialnych Zespołów Caritas czy Akcji Katolickiej.
W ofercie baru znajduje się także catering, w tym np. wyroby garmażeryjne, skierowany zarówno do indywidualnych odbiorców, jak i prywatnych firm, zakładów pracy oraz szkół.
Warto zaznaczyć, że wszystkie posiłki przygotowywane są ze świeżych polskich produktów wysokiej jakości, pochodzących od rodzimych producentów, dzięki czemu wspierany jest lokalny rynek.
Doświadczony zespół składający się z ośmiu osób, w tym dwóch kucharzy, dokłada starań, by zadowolić wszystkich gości.
Trzecią, integralną częścią Valde Bene jest sklepik, w którym można zakupić dewocjonalia, świece Caritas, ozdoby świąteczne, w tym np. na Boże Ciało, książki o tematyce religijnej, kartki okolicznościowe. Znaleźć tu można rękodzieło ludowe wykonane przez osoby niepełnosprawne w ramach terapii zajęciowej, wyroby z porcelany oraz produkty Polskiego Stowarzyszenia Sprawiedliwego Handlu, który ma na celu pomoc w rozwoju drobnych wytwórców z Trzeciego Świata.

Bistro „Valde Bene” jest otwarte codziennie w godzinach 10-18.

Informacje o placówce

Rodzaj placówki:
placówka

Adres i kontakt z placówką

Os. Jana III Sobieskiego 116
60-688 Poznań