Katolicki Ośrodek Wychowania i Terapii Uzależnień Caritas Archidiecezji Poznańskiej
Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Od 10 lat Caritas Archidiecezji Poznańskiej prowadzi w Wierzenicy Katolicki Ośrodek Wychowania i Terapii Uzależnień, który każdego dnia pomaga młodym ludziom w wieku 14 – 21 lat. Rocznej terapii poddane zostają osoby uzależnione od narkotyków i innych substancji psychoaktywnych.

W placówce młodzi ludzie uczą się nowych postaw, a utożsamiając się z nowymi wartościami wydobywają się z uzależnienia od substancji psychoaktywnych.  Program terapeutyczny opracowany jest w duchu wartości chrześcijańskich, jednak w terapii uczestniczyć może zarówno  młodzież wierzącą, jak i niewierzącą.

Kadrę ośrodka stanowią specjaliści terapii uzależnień, lekarz psychiatra, psycholog, instruktorzy terapii zajęciowej. Leczenie odbywa się poprzez psychoterapię grupową i indywidualną. Program terapeutyczny dostosowany jest do indywidualnych potrzeb pacjentów. Ważną częścią programu jest współpraca z rodzinami pacjentów (opiekunami prawnymi), którzy co miesiąc biorą udział w spotkaniach, stając się aktywnymi uczestnikami procesu leczenia dziecka.

Informacje o placówce

Rodzaj placówki:
placówka

Adres i kontakt z placówką

ul. Wierzenicka 12
62-006 Kobylnica