26 października 2016Caritas Archidiecezji Poznańskiej  |  Marek Misiek

Program Rodzina Rodzinie - program pomocy rodzinom syryjskim

Na czym to polega? Program ten zaprasza wszystkich, zarówno małe rodziny jak i wielkie organizacje, parafie, szkoły i wszelkiego rodzaju stowarzyszenia do objęcia swoją opieką rodziny poszkodowane w wyniku konfliktu zbrojnego w Syrii. Akcja ta jest odpowiedzią na apel Konferencji Episkopatu Polski w kwestii pomocy dla uchodźców syryjskich. Pierwsza syryjska rodzina została objęta pomocą przez Przewodniczącego KEP, Arcybiskupa Stanisława Gądeckiego.

Wszyscy Ci, którzy będą chcieli pomóc mogą wesprzeć syryjską rodzinę wsparciem całościowym lub częściowym, w zależności od własnego upodobania. Taki scenariusz zakłada, że jedną rodzinę syryjską może wspierać jeden lub kilka podmiotów.

Są trzy kategorie grup, których możemy okazać swoje wsparcie: osoby mieszkające w Aleppo w Syrii, uchodźcy syryjscy w Libanie oraz będący w nędzy z powodu zapaści spowodowanej kryzysem uchodźczym Libańczycy.

Na stronie http://rodzinarodzinie.caritas.pl/ możesz zdecydować komu i w jaki sposób chcesz pomóc. Zachęcamy do tej akcji i pomocy w kierunku ludzi, którzy znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji. Wspólnymi siłami możemy dać im iskrę nadziei.

Pomoc dla Syrii
Pomocy humanitarnej w Syrii potrzebuje ponad 13 milionów ludzi, w tym 6 milionów dzieci. 80% Syryjczyków żyje w ubóstwie, a co trzecie gospodarstwo domowe jest zadłużone.
Skład charytatywny
Woda Jordan