Przekaż 1% podatku, KRS: 0000224658
61-109 Poznań
12 stycznia 2017

Rogalem Caritas wspierasz potrzebujących

W stolicy Wielkopolski, w okolicach dnia Święta Niepodległości (11 listopada), żywa jest tradycja wyrobu rogali świętomarcińskich.

Tradycja ta narodziła się  w Poznaniu w 1981r., kiedy to ówczesny proboszcz parafii pw. św. Marcina ks. Jan Lewicki zaapelował do wiernych, by wzorem ich patrona – św. Marcina – zrobili cos dobrego dla biednych. Poznański cukiernik Józef Melzer jako pierwszy odpowiedział na apel proboszcza. Bogatsi mieszkańcy Poznania kupowali smakołyk, a biedni dostawali go za darmo. Za uzyskane pieniądze organizowano pomoc żywnościową i wigilię świąt Bożego Narodzenia dla potrzebujących.

Caritas Archidiecezji Poznańskiej wraz z Duszpasterstwem Młodzieży już od kilku lat rozprowadza rogale świetomarcińskie, wracając tym samym do pierwotnej idei zapoczątkowanej przez poznańskiego duchownego. Od początku listopada mieszkańcu Wielkopolski mogą w ok. 30 parafiach Poznania i okolic, w Barze „Caritas” i na placu przez poznańskich Zamkiem nabyć smakołyk w specjalnie przygotowanych na tę okoliczność torebkach, a uzyskana ofiara przeznaczana jest na organizowanie wieczerzy wigilijnej dla najbardziej potrzebujących mieszkańców miasta. Hasłem akcji są słowa: „Rogalem Caritas wspierasz potrzebujących”

Rogale świętomarcińskie

Uratuj życie 5-cio letniej Michasi
Michalinka nigdy nie stanie o własnych nogach. Aczkolwiek podjęta rehabilitacja daje jej szansę na zahamowanie wady rozwojowej kręgosłupa. Lekarze obawiają się , iż to zbyt duże obciążenie i skutki mogłyby być tragiczne.