Przekaż 1% podatku, KRS: 0000224658
61-109 Poznań
7 października 2016

Spotkanie wigilijne

Każdemu z nas wieczerza wigilijna kojarzy się z ciepłem rodzinnym, radosnym świętowaniem narodzin Dzieciątka Jezus. Spędzamy ten czas pośród najbliższych, kolędujemy i wspólnie wybieramy się na Pasterkę. Tego dnia nikt nie chce być sam, każdy szuka ciepłego kąta, obecności bliskich.

W tym szczególnym okresie świąt Bożego Narodzenia Caritas Archidiecezji Poznańskiej ogarnia swoją pamięcią wszystkich bezdomnych, głodnych, starszych, chorych i samotnych mieszkańców Poznania - organizując dla nich Wigilię.

W latach ubiegłych w każdej z naszych jadłodajni na terenie Poznania odbywały się uroczyste wieczerze.  Przy dźwiękach kolęd do stołów zasiadali tłumnie zebrani potrzebujący, by w ciepłej rodzinnej atmosferze spędzić ten wyjątkowy czas Bożego Narodzenia. Było ich tego dnia tak wielu, że nie mieścili się na stołówkach, przed wejściem do jadłodajni stały długie kolejki oczekujących. Przykre, gdy w ten tak wyjątkowy dzień, muszą czekać na gorący posiłek i ciepły kąt.

Dlatego  chcielibyśmy, by wszyscy spotkali się w jednym miejscu, o tej samej porze, przy jednym dużym stole. Zarząd Poznańskich Targów przekazał do naszej dyspozycji jedną z hal, by w jej wnętrzach przygotować wieczerzę wigilijną dla około 1500 osób.

Od Wigilii roku 2010 spotykamy się w hali targowej. Z pomocą wolontariuszy z XI Liceum Ogólnokształcącego, sióstr zakonnych z naszych poznańskich jadłodajni oraz pracowników centrali „Caritas” pragniemy, aby każdy poczuł ciepło rodzinnego ogniska i wspólnie z nami mógł świętować narodziny Jezusa Chrystusa. Chcemy, by nikt nie czuł się w tym wyjątkowym czasie samotny i opuszczony.

wigilia

Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Uratuj życie 5-cio letniej Michasi
Michalinka nigdy nie stanie o własnych nogach. Aczkolwiek podjęta rehabilitacja daje jej szansę na zahamowanie wady rozwojowej kręgosłupa. Lekarze obawiają się , iż to zbyt duże obciążenie i skutki mogłyby być tragiczne.