10 sierpnia 2018

Susze – czyli jak niebezpieczny może być brak dostępu do wody!

africa-2665144

W Polsce kilka tygodni upałów przyczyniło się do szkód wywołanych suszą. W Somalii taka sytuacja występuje przez kilka miesięcy, a dostępu do wody nie ma blisko 4,5 miliona osób.

Żyjemy w kraju, w którym dostęp do wody jest nieograniczony. Być może często nie zdajemy sobie sprawy, że są na świecie miejsca, gdzie trudna sytuacja pogodowa przypominająca tą w Polsce w okresie wakacyjnym trwa przez większość roku.

Wielkopolska – to region, który ma najgorszy Klimatyczny Bilans Wodny jak podaje IUNG, również w skali kraju. Niedobory wody, które są  wynikiem braku opadów wpłynęły znacząco na uprawę zbóż. Mimo trudnej sytuacji, władze polskie już organizują doraźną pomoc oraz odszkodowanie dla sadowników i plantatorów za poniesione straty.

A co z Somalią, gdzie takiej pomocy wciąż brakuje?

W tym miejscu każdy z nas powinien się zastanowić nad tym, jak bardzo nie doceniamy środowiska, w którym dorastamy i żyjemy. Dla nas susza to zjawisko chwilowe – kilkudniowe, a maksymalnie kilkutygodniowe. Nie zdajemy sobie sprawy, że Somalijczycy żyją w takiej suszy prawie cały czas, a po wodę muszą maszerować kilometrami.

Co byś zrobił, gdyby dziś zabrakło Ci tej wody?

Możesz im pomóc! – www.wykopstudnie.pl

studnia1