8 listopada 2016

Szkolenie dla opiekunów osób starszych – kolejne zjazdy

Kolejne dwa zjazdy w ramach projektu „Szkolenie dla opiekunów osób starszych, chorych i niepełnosprawnych z uwzględnieniem specyfiki potrzeb i opieki nad ofiarami represji wojennych” już za nami. Tym razem zajęcia odbywały się w sali restauracji „Valde Bene” na os. Jana III Sobieskiego w Poznaniu.

W trakcie dwóch zjazdów (22.10 i 05.11) uczestnicy zapoznali się m.in.: z podstawami komunikacji z osobami chorymi i ich rodzinami, sposobami reagowania na problemy wynikające z poszczególnych chorób i schorzeń, rodzajami wsparcie w opiece paliatywnej,  specyfiką pielęgnowania osób starszych w schorzeniach układu pokarmowego, moczowego, nerwowego, narządu wzroku, słuchu i skóry, profilaktyką i leczeniem odleżyn i oparzeń, itp.

W sobotę 5 listopada podczas zjazdu gościliśmy pana  Dariusza Pawłosia – Przewodniczącego Zarządu Fundacji „Polsko – Niemieckie Pojednanie”. Pan Dariusz, jako przedstawiciel darczyńcy i współorganizatora projektu, poprowadził wykłady dla uczestników szkolenia. Zapoznał nas z sytuacją życiową osób represjonowanych przez Trzecią Rzeszę w czasie drugiej wojny światowej oraz ze specyfiką potrzeb i opieki nad ofiarami represji wojennych. Gościem specjalnym spotkania był pan poseł Tadeusz Dziuba.

W ramach projektu pt. „Szkolenie dla opiekunów osób starszych, chorych i niepełnosprawnych z uwzględnieniem specyfiki potrzeb i opieki nad ofiarami represji wojennych” przetrenowanych zostanie minimum 50 wolontariuszy z terenów województwa wielkopolskiego. Będą uczestniczyli łącznie w 70 godzinach zajęć wykładowych i warsztatów praktycznych.

Organizatorami szkolenia są Fundacja „Polsko – Niemieckie Pojednanie” i Fundacja Signum Caritatis wraz z Caritas Archidiecezji Poznańskiej. Projekt w całości został sfinansowany ze środków niemieckiej Fundacji „Pamięć, Odpowiedzialność i Przyszłość.

fpnpEVZ Signum Caritatis