7 października 2016Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Tornister Pełen Uśmiechów

Akcja „Tornister Pełen Uśmiechów” jest kilkuletnią już ideą Ogólnopolską, której to pomysłodawcą jest nasza Poznańska Caritas. Celem jest ofiarowanie wyprawek szkolnych dzieciom i młodzieży z ubogich rodzin. Chcemy dać takie same szanse i warunku do godnego funkcjonowania w szkolnej grupie rówieśniczej wszystkim dzieciom.Z tego względu rok w rok przekazujemy ok. 2 tysięcy plecaków wraz ze szkolną wyprawką w ręce potrzebujących. Nie chcemy, aby uczniowie już na starcie roku szkolnego czuły się gorsze od reszty rówieśników.

Co roku wielu ludzi dobrej woli w parafiach włącza się w zbiórkę artykułów szkolnych dla potrzebujących dzieci. Nad koordynacją tych działań czuwają Parafialne Zespoły Caritas. Plecaki są wypełniane również dzięki zaangażowaniu firm, które włączają się w tę akcję. Akcja zyskuje dużą popularność wśród nowożeńców. Nowożeńcy zamiast kwiatów proszą zaproszonych gości o przekazanie wypełnionych artykułami szkolnymi tornistrów, które potem przynoszą do centrali Caritas

Przedsięwzięcie to mocno wspiera Pani Elżbieta Leszczyńska – wielkopolski kurator oświaty. Pani kurator podkreśla, że mimo programu rządowego 500+, akcja „Tornister pełen uśmiechów” jest potrzebna. Zakup wyprawki szkolnej to duże koszty nawet dla przeciętnie zarabiającej rodziny.

Tę akcję staramy się też rozwijać w Afryce, a konkretnie w Tanzanii i Kenii, gdzie wysyłamy szkolne wyprawki dla bardzo biednych dzieci.

tornister pełen uśmiechów

Uratuj życie 5-cio letniej Michasi
Michalinka nigdy nie stanie o własnych nogach. Aczkolwiek podjęta rehabilitacja daje jej szansę na zahamowanie wady rozwojowej kręgosłupa. Lekarze obawiają się , iż to zbyt duże obciążenie i skutki mogłyby być tragiczne.