16 grudnia 2017Caritas Archidiecezji Poznańskiej  |  Marek Misiek

Tytka Charytatywna wchodzi w decydująca fazę!

W listopadzie udało się rozdać 15 tysięcy pustych tytek w naszej diecezji i ponad 120 w Polsce. Dzięki wielkiej pracy wolontariuszy od kilku dni tytki wypełnione produktami spożywczymi i chemicznymi trafiają do potrzebujących.

Zbiórka Tytek2

Największa część dzięki Parafialnym Zespołom wspomaga ludzi z danej parafii. W tym roku zachęcaliśmy również, aby samemu rozejrzeć się w swojej okolicy, czy wśród naszych sąsiadów, znajomych są osoby, które w danym momencie znalazły się w trudniejszej sytuacji i osobiście przekazać im dary. Produkty zasilają też magazyny Caritas, z których zostaną przekazane do jadłodajni dla ubogich.

Zbiórka Tytek

Już we wtorek, 19 grudnia odbędzie się wyjątkowy Koncert Kolędowy „Wigilijna Tytka” z udziałem wielkich gwiazd polskiej sceny muzycznej, który podsumuje tegoroczną akcję. Wydarzenie nagrywane będzie przez Telewizję Polską i emitowane w Święta na antenie TVP2 25 grudnia (I część) oraz 26 grudnia (II część) o godz. 19.00 .

Wigilijna Tytka

W krótkich reportażach zobaczymy, gdzie i do kogo pomoc dotarła w tym roku. Po raz pierwszy akcję wesprą także zagraniczni artyści! W programie Koncertu znajdą się najbardziej lubiane polskie kolędy w  przepięknych aranżacjach. Gwiazdy zaśpiewają je z towarzyszeniem chóru i orkiestry Teatru Muzycznego w Poznaniu, a na koniec – wspólnie ze wszystkimi uczestnikami.

Na Koncert zapraszają Caritas Poznań, Miasto Poznań, Telewizja Polska Oddział w Poznaniu, Teatr Muzyczny w Poznaniu, Agencja Prestige MJM, ENEA S.A. oraz Totalizator Sportowy właściciel marki LOTTO.

Zbiórka Tytek3

Prosimy o przynoszenie do parafii i centrali Caritas wypełnionych tytek. Akcję można też wesprzeć na www.tytkacharytatywna.pl lub wysyłając sms o treści "TYTKA" pod numer 72052.