Przekaż 1% podatku, KRS: 0000224658
61-109 Poznań
28 grudnia 2016Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Wczasorekolekcje chorych

Co roku Caritas Archidiecezji Poznańskiej organizuje kilka cykli wczasorekolekcji dla osób chorych, niepełnosprawnych, starszych i samotnych w różnych ośrodkach w Polsce. Jest to niekiedy dla tych osób jedyna i wyłączna możliwość zmiany otoczenia. Wielu z nich bowiem zamkniętych jest w czterech ścianach swego domu i przestrzeni choroby. Podczas wczasorekolekcji osoby te mają możliwość bliższego kontaktu z przyrodą, nawiązują relacje z innymi, a  przede wszystkim maja bliski kontakt z Bogiem. Wczasorekolekcje zapewniają więc kompleksowy odpoczynek fizyczny, ale i co ważniejsze, dają umocnienie duchowe. W organizacji wypoczynku pomagają klerycy Arcybiskupa Seminarium Duchownego i Seminarium Duchownego Towarzystwa Chrystusowego oraz siostry zakonne, ściśle współpracując z kilkudziesięcioosobową grupa świeckim wolontariuszy.

Caritas pokrywa koszty poniesione przez wolontariuszy, ubezpieczenie uczestników, niezbędne lekarstwa oraz koszty transportu. W ciągu 50 lat trwania tradycji wczasorekolekcji, skorzystało z nich ponad 12 tys. Osób, a drugie tyle pomagało wolontariuszy.

wczasorekolekcje

kilometry caritas