9 listopada 2017  |  Marek Misiek

Zapraszamy na Światowy Dzień Ubogich

Serdecznie zapraszamy na Światowy Dzień Ubogich, który odbędzie się 19 listopada o godzinie 15:00 w parafii Najświętszego Zbawiciela przy ul. Fredry 11. Mszę Świętą w intencji wszystkich ubogich i osób im posługującym odprawi Arcybiskup Stanisław Gądecki. Po mszy na Placu Wolności będzie można zjeść ciepły posiłek oraz wspólnie świętować. Osoby w trudnej sytuacji życiowej dowiedzą się, jak i gdzie mogą korzystać ze stałej pomocy.

Światowy Dzień Ubogich

19 listopada jest zwieńczeniem postawy, do której namawia nas Ojciec Święty. W orędziu na I Światowy Dzień Ubogich Papież wskazał pewne konkretne kierunki i obszary  zaangażowania i posługi wobec Najuboższych:

„Pragnę, aby wspólnoty chrześcijańskie, w tygodniu poprzedzającym Światowy Dzień Ubogich, który w tym roku przypada na 19 listopada, zaangażowały się w przygotowanie wielu momentów przyjacielskich spotkań, naznaczonych solidarnością i konkretną pomocą.”

W innym miejscu orędzia czytamy:
„U podstaw wielu konkretnych inicjatyw, które będą realizowane w tymże Dniu, niech będzie zawsze modlitwa.”

W odpowiedzi na to pasterskie wezwanie zachęcamy, aby już od najbliższej niedzieli zaangażować się w ramach „Światowego Tygodnia Ubogich”. Kliknij tutaj i zobacz w jaki sposób możesz to zrobić.

Wspólnie pomóżmy ubogim!

Jadłodajnie dla potrzebujących
Codziennie wydajemy 1000 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starsze, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej.
Przytulisko dla osób bezdomnych
Dom dla bezdomnych. Myjemy, karmimy, ubieramy, udzielamy pomocy przedmedycznej i terapeutycznej. Chcemy to robić wspólnie z Tobą.