1% dla podopiecznych Caritas Poznańskiej

DZIECIOM I MŁODZIEŻY

Dom Dziecka i świetlice socjoterapeutyczne

fundujemy
stypendia socjalne i organizujemy wyjazdy wakacyjne

prowadzimy
ośrodek Wychowania i Terapii Uzależnień dla młodzieży uzależnionej od narkotyków

UBOGIM

zorganizowaliśmy
Wigilię Caritas dla 1200 potrzebujących

prowadzimy
ogrzewalnię, łaźnię i schronisko dla bezdomnych

wydaliśmy ponad
250 tys. ciepłych posiłków

SENIOROM

prowadzimy kursy
obsługi komputera, nauki angielskiego i zajęcia rehabilitacyjne

organizujemy
turnusy wczasorekolekcji

przeprowadzamy
profilaktyczne badania medyczne

WESPRZYJ DZIAŁALNOŚĆ CARITAS! PRZEKAŻ SWÓJ 1% PODATKU.

ks Marcin Janecki - Dyrektor Caritas PoznańCaritas Poznańska to największa rodzina w Wielkopolsce. Z jednej strony przychodzą do nas ludzie, którym spłonął dom, nie stać ich na zapłacenie czynszu lub nie mają co jeść. Z drugiej strony są to osoby, które bezinteresownie pomagają wstać na nogi potrzebującym. Jesteśmy spoiwem służącym do wymiany miłości i dobra, jaka dokonuje się między ludźmi.

„ Miłość porusza się na dwóch nogach. Jedną z nich jest miłość do Boga, a drugą miłość do ludzi. Rób wszystko, abyś nie kuśtykał, ale biegnij na obu aż do samego Boga.” Słowa Świętego Augustyna pięknie pokazują sens istnienia i działania wszystkich zaangażowanych w dzieła Caritas, za które z całego serca dziękuję.

Proszę o przekazanie 1 % swojego podatku na Caritas Poznańską, abyśmy każdego dnia wspólnie nieśli pomoc potrzebującym. Wszystko co dobre i szlachetne dzieje się w naszych wspólnotach, parafiach i placówkach, skali tych działań nie da się przedstawić za pomocą liczb, kilogramów czy wartości materialnych, ważniejsze są pokłady bezinteresownej miłości i dobroci płynącej z serc. Do takiej postawy nieustannie wzywa nas Jezus Chrystus. Podpis ks Marcina1

Gabriel

Przez trzy lata mieszkałem na ulicy, trudno jest mi mówić o tym okresie. Robię wszystko żeby nie musieć tam wracać. Dziesięć miesięcy temu przestałem pić. Obecnie mam dach nad głową, mam co jeść, śpię w ciepłym łóżku, podjąłem pierwszą pracę. Chcę zmienić swoje życie, chcę udowodnić, że można wyjść z bezdomności.

Gabriel, 56 lat

Izabela

Człowiek zaczyna brać wtedy, kiedy sobie z czymś nie radzi, coś go męczy, czegoś nie akceptuje. W moim przypadku był to brak akceptacji samej siebie i relacje, które chciałam mieć za wszelką cenę.

W Ośrodku zaczęłam akceptować to kim jestem, zaczęłam nawiązywać zdrowe, normalne relacje. Nawet gdybym nie była uzależniona chciałabym trafić do Wierzemnicy. Dopiero tam zaczyna się żyć! Tam nie leczysz się tylko z uzależnienia, ale poznajesz też siebie, swoje problemy i pracujesz nad nimi.

Izabela, 19 lat

Michasia

Dzięki pomocy darczyńców udało się zebrać 36 tys. zł na rehabilitację mojej córki. Leczenie daje jej szansę na zahamowanie poważnej wady rozwojowej kręgosłupa. Pomimo ogromu przeszkód, jakie życie postawiło na jej drodze, Michasia jest wesoła i coraz bardziej samodzielna. Mimo że nigdy nie będzie mogła wykorzystać swoich „nóżek”do chodzenia, wie, że musi dawać z siebie wszystko, by walczyć o siebie, swój kręgosłup oraz ciało. Nie możemy odebrać jej nadziei. W naszym przypadku dawanie nadziei wiąże się z ogromnymi kosztami, które jesteśmy w stanie pokryć dzięki pomocy dobrych ludzi.

Mama 6 letniej Michasi

jak wypełnić PIT?

Aby przekazać 1% podatku na działalność Caritas Poznań, wystarczy wpisać w odpowiedniej rubryce: kwotę podatku oraz numer KRS:0000224658.