Rehabilitacja i leczenie 2 letniej Oli

Ola urodziła się przedwcześnie, 11 stycznia 2017r. z wrodzonymi i złożonymi wadami serca. Ważyła wtedy niecałe 1,5 kg. Ma hipoplazję, czyli ubytek prawej komory serca, wspólny przedsionek, wspólną przegrodę i ubytek przedsionkowo-komorowy, niedomykalność zastawki trójdzielnej, niedomykalność zastawki mitralnej, za szeroki przewód tętniczy w jednej z aort, częściowy nieprawidłowy spływ żył płucnych. Rodzice odczuwają nieprzerwany strach przed każdą kolejną godziną życia córki. Przeszła już 2 operacje, a czeka ją jeszcze przynajmniej jedna. Ola jest pod stałą opieką kardiologów. Ponadto wykryto u niej bardzo rzadko diagnozowaną i występującą w populacji mikro delecję chromosomu 17q21.31- (KdVS). Choroba genetyczna KdVS charakteryzuje się pewnymi typowymi cechami dysmorfii, opóźnieniem rozwoju psychoruchowego, znaczną hipotonią, różnymi wadami wrodzonymi, głównie serca i układu moczowo-płciowego, wadami ośrodkowego układu nerwowego, układu kostno-stawowego, słuchu, wzroku, opóźnionym rozwojem mowy (około 20% dzieci nie mówi przez całe życie). U Oli na tę chwilę występuje wada serca, hipotonia, słabe napięcie mięśniowe, brak mowy i opóźnienie rozwoju psychoruchowego. Istnieje ryzyko padaczki w przyszłości. Oli potrzebna jest ciągła rehabilitacja, spotkania u logopedów i lekarzy. Wspólnie pomóżmy Oli i jej rodzicom w leczeniu. Cel można także wesprzeć w formie tradycyjnej:  Caritas Archidiecezji Poznańskiej; Nr konta: 70 1090 1362 0000 0000 3602 2297; Tytułem: Cel charytatywny – Leczenie Oli

Pomagam

Wspomóż darowizną i przekaż:

Inna kwota
Wpisz kwotę jaką chcesz wspomóc naszą akcję. Liczy się każda złotówka!
20170615_074538-1

20180120_175920

20180408_145716-1
20180430_110207
20190720-142333
20190813_211726
68osób wpłaciło4 112
Potrzeba jeszcze:10 888
osób modli się w intencji tego celu. Dołącz do nich!

Dowiedz się więcej na ten temat