Wykop Studnie

W Somalii leżącej w północno-wschodniej Afryce sytuacja zarówno polityczna jak i życiowa jest bardzo ciężka. Głównym problemem są nawiedzające Somalię częste susze, które doprowadziły do dramatycznego ograniczenia zasobów wody i słabych plonów, a w konsekwencji do powszechnego głodu. Ponad 6 milionów ludzi potrzebuje pomocy żywnościowej a 4,5 miliona osób nie ma dostępu do czystej wody.

Prowadzi to do rozwoju wielu chorób, tj. cholera czy ostre biegunki. Trudności związane z dostępem do czystej wody zmuszają do migracji – ludzie opuszczają swoje domy w poszukiwaniu lepszych warunków życia. Woda jest niezbędna do życia, dlatego tak ważne jest zapewnienie tym ludziom stałego dostępu do niej. W Somalii do obowiązków kobiet należy zaopatrywanie rodziny w wodę. Odległości, które muszą codziennie pokonywać wynoszą kilkanaście kilometrów.

Zbieramy środki, aby wykopać studnię im. Jordana w Somalii dzięki czemu zapewnimy lokalnej społeczności łatwiejszy dostęp do czystej wody. Studnia będzie miała szczególny charakter, ponieważ powstanie jako trwały ślad po obchodach jubileuszu 1050 biskupstwa na ziemiach polskich. Podarujmy im szansę i zapewnijmy godne warunki życiowe!

Studnię wybuduje Polska Akcja Humanitarna.

Pomagam

Studnię wybuduje Polska Akcja Humanitarna.

Wspomóż darowizną i przekaż:

10 to:
1 cm
50 to:
5 cm
100 to:
10 cm
500 to:
50 cm
Inna kwota
Wpisz kwotę jaką chcesz wspomóc naszą akcję. Liczy się każda złotówka!
234osób wpłaciło53 074
Potrzeba jeszcze:16 926
osób modli się w intencji tego celu. Dołącz do nich!

Dowiedz się więcej na ten temat