Caritas
31 stycznia 2018

Informacje od podprogramach 2014 i 2016

Podprogram 2014

Za pośrednictwem Caritas w Polsce podczas pierwszego etapu pomocy żywnościowej w ramach „Podprogramu 2014”, który obejmował okres grudzień 2014 r. - styczeń 2015 r.,  dystrybuowane były artykuły spożywcze takie jak: mleko, cukier, olej, makaron świderki, mielonka wieprzowa.  Pomocą objęto ponad 311 tys. osób, przekazano 683 400  paczek i blisko 5000 ton żywności. Żywność dystrybuowana była we współpracy z 35 Caritas diecezjalnymi, które następnie współpracowały z 1337 organizacjami lokalnymi. Caritas Archidiecezji Poznańskiej w ramach Podprogramu 2014 realizował POPŻ  w 18 organizacjach partnerskich lokalnych, wydał 43 793 kg żywności dla 3167 osób, przekazując 6000 paczek żywnościowych.

Podprogram 2016

Kolejny etap realizacji Programu tym razem w ramach „Podprogramu 2016”  obejmował dystrybucję artykułów spożywczych oraz działań towarzyszących  w okresie od sierpnia 2016 r. do czerwca 2017 r. Dystrybuowane będą takie produkty jak: makron, ryż, herbatniki, mleko, ser, groszek z marchewką, fasola, koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, gulasz wieprzowy, filet z makreli, szynka drobiowa, cukier, olej. Do magazynów Caritas trafiło  11 276 ton żywności, która rozdysponowana zostanie do 232 tys. osób. Caritas Polska realizowała Program we współpracy z Caritas diecezjalnymi, które następnie współpracowały w zakresie dystrybucji żywności z organizacjami lokalnymi. Realizacji Programu towarzyszyła organizacja działań towarzyszących. Caritas Archidiecezji Poznańskiej objęła pomocą 5355 osób, które otrzymały łącznie ponad 277 ton żywności. Dodatkowo zostało zorganizowanych 37 warsztatów z zakresu dietetyki, zdrowego żywienia, kulinarnych, a także edukacji ekonomicznej. Łącznie w spotkaniach w zakresie działań towarzyszących wzięło udział blisko 900 osób.

Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2016 obejmował:

Makaron jajeczny – 5 kg

Ryż biały – 5 kg

Herbatniki – 2 kg

Mleko – 9 l

Ser podpuszczkowy -2,4 kg

Groszek z marchewką – 3,2 kg

Fasola biała – 3,2 kg

Koncentrat pomidorowy – 1,28 kg

Powidła śliwkowe – 1,20 kg

Gulasz wieprzowy z warzywami – 4,25 kg

Filet z makreli w oleju – filet z makreli w oleju 1,36 kg

Szynka drobiowa – szynka drobiowa 2,70 kg

Cukier biały – 4 kg

Olej rzepakowy – 4 l

Pasztet wieprzowy - 0,16kg

Szynka wieprzowa 0,3kg