6 września 2018  |  Marek Misiek

Wrześniowa zbiórka płodów rolnych

W dniach 10-15 września na poznańskich targowiskach zbieramy płody rolne oraz inne produkty żywnościowe dla 4 Jadłodajni Caritas prowadzonych w Poznaniu przy współpracy zgromadzeń zakonnych.

Każdego dnia wydajemy 1000 ciepłych posiłków w Jadłodajniach oraz w Schronisku przy ul. Krańcowej. Do przygotowania takiej ilości jedzenia potrzeba kilkadziesiąt kilogramów różnych produktów: ziemniaków, włoszczyzny, kaszy, ryżu, makaronu oraz mięsa i podrobów. Zebrane rzeczy pomogą przygotować pełno wartościowe pożywienie.

Z posiłku korzystają bezdomni, bezrobotni, rodziny wielodzietne, emeryci, renciści oraz osoby, które znalazły się w sytuacji kryzysowej i nie stać ich na ciepły posiłek.

płody rolne

Żywność i pozostałe artykuły zbierane będą przez siostry zakonne przy samochodach oznaczonych logo Caritas, ustawionych na targowisku lub w jego pobliżu. Istnieje także możliwość przekazywania artykułów spożywczych bezpośrednio do naszych jadłodajni, bądź w siedzibie Caritas, przy ul. Rynek Wildecki 4a, codziennie od godz. 9:00 do 15:30.

Za dobroć i wrażliwość serca w imieniu własnym i wszystkich potrzebujących składamy serdeczne „Bóg zapłać” .

Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 1000 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starszy, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Wykop Studnie
Zbieramy środki, aby wykopać studnię im. Jordana w Somalii