Caritas Poznańska

Punkt konsultacyjny dla młodzieży zagrażonej i Rodzin

To dzieło prowadzone przez Caritas ma już wieloletnią tradycję. Pierwszy dyżur kapłana i pedagoga – przy Rynku Wileckim 4a w Poznaniu – miał miejsce 8 kwietnia 2002 r. W miarę upływu lat Punkt poszerzał swoją ofertę. Aktualnie można korzystać z porad: kapłana, terapeuty, pedagoga, psychologa, a nawet prawnika. Nasi specjaliści: zdiagnozują problem, dostarczą informacji uzależnionym i ich rodzinom o możliwości podjęcia profesjonalnej terapii, zmotywują i skierują do leczenia, udzielą wsparcia i pomocy psychospołecznej osobom po zakończeniu terapii odwykowej i ich rodzinom, otoczą opieką duszpasterską. W 2016 r. udzielono ok. 900 porad.

Obecnie udzielamy porad konsultacyjnych dla młodzieży zagrożonej (uzależnionych od narkotyków, alkoholu) i Rodzin. Konsultujemy także dzieci, młodzież i dorosłych w inncyh problemach.

Konsultacje

Poniedziałek 16.00-20.00 (pedagog, kapłat, terapeuta)

Wtorek i Czwartek 09.00-13.00 (terapeuta)

Wtorek 15.00-19.00 (porady prawne)