7 października 2016Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Ośrodek Charytatywno - Wypoczynkowy "Bojanowe Gniazdo" w Zaniemyślu

Taką nazwę ma nowy ośrodek charytatywno-wypoczynkowy im. bł. Edmunda Bojanowskiego Caritas Archidiecezji Poznańskiej, poświęcony przez abp. Stanisława Gądeckiego 16 września w Zaniemyślu.

Wcześniej stały tu wysłużone drewniane domki. Z powodu 30-letniej eksploatacji nie nadawały się już do użytku. Przestały spełniać narastające wymogi bezpieczeństwa przeciwpożarowego, a także higieniczno-sanitarnego. Caritas Archidiecezji Poznańskiej postanowiła więc rozpocząć modernizację ośrodka. Prace ruszyły na początku września 2010 roku. Wybudowano trzy budynki letniskowe, z których każdy może pomieścić jednorazowo do 40 osób. 16 września br. oddano do użytku dwa z trzech nowo wybudowanych budynków. Obecnie ośrodek dysponuje 72 miejscami noclegowymi ze 114 docelowych, które będą udostępnione z końcem czerwca 2012 roku. W odległości 50 m od ośrodka znajduje się jezioro z dostępem do plaży.

– Budynki są całoroczne, co stanowi wielki atut, którego dotąd ośrodek nie posiadał – podkreśla ks. Waldemar Hanas, dyrektor Caritas Archidiecezji Poznańskiej. Do dyspozycji gości są pokoje dwu- i czteroosobowe z łazienkami, a także kilka apartamentów, na które składają się pokoje sypialne i dziennego pobytu. Każdy wyposażony jest w łazienkę z toaletą, a nawet mały aneks kuchenny. Ośrodek ma też własną salę jadalną mogącą pomieścić nawet do 150 osób, kaplicę oraz sale konferencyjne. Będzie służył nie tylko celom wypoczynkowym, ale i organizacji rekolekcji, dni skupienia, różnego typu szkoleń, „zielonej szkoły” dla dzieci, a także przyjęć okolicznościowych.

Abp Stanisław Gądecki, który przewodniczył uroczystej Mszy św. połączonej z poświęceniem nowego ośrodka Caritas, nazwał go „archidiecezjalnym centrum duchowości chrześcijańskiej”. - Dzisiaj szczególnie potrzebne są centra duchowości chrześcijańskie, w których zagubiony człowiek będzie mógł odnaleźć spokój i odkryć Kościół jako wspólnotę – podkreślił w homilii metropolita poznański. Wyraził też pragnienie, by było to miejsce nastawione na formację drugiego człowieka.

Patronem ośrodka został bł. Edmund Bojanowski, pochodzący z ziemi wielkopolskiej.

– Działalność bł. Edmunda Bojanowskiego koncentrowała się na oświacie, wychowaniu i dziełach miłosierdzia – przypomniał wiceprzewodniczący KEP. Zaapelował, by promować działalność ośrodka w duchu działalności błogosławionego patrona.

Zaniemyśl położony jest nad Jeziorem Raczyńskim w odległości ok. 40 km od Poznania. W samej miejscowości, a także w okolicy zachowały się zabytkowe, bardzo interesujące i warte obejrzenia obiekty. Jest to szczególnie atrakcyjny obszar pod względem kulturowym i turystycznym, który sprzyja organizowaniu wycieczek pieszych i rowerowych.

W godzinach południowych i popołudniowych nieraz nie jest on w stanie pomieścić wszystkich osób pragnących się tu posilić, co jest chyba najlepszym świadectwem tego, jak bardzo wpisał się on już w mapę topograficzną Poznania i jak bardzo jest ludziom potrzebny. W swej pracy kierujemy się słowami św. Pawła: „Czy jecie czy pijecie, czy cokolwiek innego czynicie, wszystko na chwałę Bożą czyńcie” (1 Kor 10, 31).

zaniemyśl