15 kwietnia 2020

Ćwiczenia w domu

Seniorze, ćwicz w domu, to proste! Pomoże Ci program AKTYWNY SENIOR W DOMU

Ministerstwo Zdrowia oraz Główny Inspektor Sanitarny, w związku z wprowadzonym stanem epidemii, zalecają seniorom, żeby nie przebywali w miejscach publicznych, aby uniknąć zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Jednak już kilka dni bez ruchu, może spowodować trudne do odwrócenia konsekwencje dla całego organizmu, dlatego KIF i MZ przygotowali program profilaktyczny “Aktywny senior w domu.”

Są to zestawy kilkunastu bezpiecznych ćwiczeń, które seniorzy mogą wykonać w domu.

Ćwiczenia zostały przygotowane przez fizjoterapeutów, na co dzień pracujących z pacjentami geriatrycznymi, neurologicznymi czy kardiologicznymi. Ćwiczenia są łatwe do wykonania dla każdego i nie wymagają specjalistycznego sprzętu, tylko zwykłych przedmiotów np. krzesło czy parapet

Ćwiczenia są publikowane na specjalnej stronie: to jest link do tej strony https://www.fizjoterapiaporusza.pl/aktywny-senior.

Aby znaleźć się na tej stronie należy skopiować ten link czyli lewym przyciskiem myszki podświetlić, czyli nakierować strzałeczkę na niebieski napis, wcisnąć lewy przycisk myszki i trzymając wciśnięty przeciągnąć po niebieskim napisie. Jak już będzie podświetlony kliknąć prawym przyciskiem myszki i wybrać opcję kopiuj, przechodzimy do wyszukiwarki google i wybieramy opcję wklej i gotowe możemy rozpocząć ćwiczenia.

Wersja łatwiejsza dostępu na stronę z ćwiczeniami:

Otwieramy google i w okienko wyszukaj przepisujemy www.fizjoterapiaporusza.pl/aktywny-senior

Każdego dnia na podanej stronie pojawi się jeden film z ćwiczeniem, wraz z komentarzem eksperta oraz wskazówkami dotyczącymi liczby powtórzeń czy tempa. Cała seria kilkunastu filmów będzie dostępna dla każdego i bezpłatnie.