8 kwietnia 2020

Wielki Tydzień w domu

W obliczu epidemii koronawirusa, który szczególnie upodobał sobie osoby w wieku 60+ najbezpieczniej teraz jest w domu. Nie jest to łatwe, szczególnie dla osób, które prowadziły dotąd aktywne życie. Nie jest to łatwe, kiedy nie można spotykać się z dziećmi, wnukami, przyjaciółmi czy znajomymi, kiedy ulubiona działeczka czy spacery na łono natury są na chwilę obecną zakazane.

Na ten właśnie czas chcielibyśmy nasi kochani Seniorzy podpowiadać poprzez zebranie różnych pomysłów co zrobić, aby czas spędzany w domu zagospodarować i ulżyć tęsknocie za normalnością.

Senior dom

Bo choć koronawirus panuje to Wy Seniorzy jesteście nam nadal potrzebni.

W dniu dzisiejszym, już osiemnastym kiedy pozostajemy w domach i jednocześnie ważnym  tygodniu, w którym miejsce będzie miało największe misterium życia chrześcijańskiego Triduum Paschalne zachęcamy do:

- odwiedzenia strony https://swietawdomu.pl/ - na której można znaleźć propozycje spędzenia w naszych własnych mieszkaniach tego wyjątkowego w zaistniałej sytuacji Wielkiego Tygodnia oraz Świąt Zmartwychwstania Pańskiego w sposób godny i z wiarą.

- ponadto  zachęcamy do skorzystania z inspiracji, które podpowiada Pani Izabela Pajor, ekspert do spraw komunikacji z osobami 50+.

Podpowiadając jak spędzić czas odseparowania opowiada o trzech historiach:

• Historia pierwsza – najważniejsze w czasach odosobnienia
    • Historia druga – możesz pomóc innym
    • Historia trzecia – podaruj coś cennego bliskim

źródło informacji: Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej, Centrum Informacji dla Seniorów w postaci platformy pod nazwą ABCsenior.com.