9 listopada 2022

Ogrzewalnia dla bezdomnych

Ogrzewalnia im. Św. Jana Bożego

Ogrzewalnia świadczy pomoc interwencyjną w trybie nocnym. Działalność ogrzewalni dotyczy przede wszystkim zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych samodzielnych osób bezdomnych, kobiet i mężczyzn, takich jak: zapewnienie schronienia w ciągu nocy w okresie jesienno- wiosenno-zimowym (styczeń-maj, październik-grudzień), w ciepłym i bezpiecznym miejscu, możliwości skorzystania z łaźni, odwszawienia, przebrania się w czystą odzież, skorzystania z posiłku i ciepłego napoju, skorzystania z poradnictwa terapeuty ds. uzależnień oraz pracownika socjalnego. W placówce zapewniony jest dostęp do Internetu, codziennej prasy i telewizji.

Pobyt w ogrzewalni jest bezpłatny i nie wymaga skierowania z ośrodka pomocy społecznej. Wszystkie chętne osoby zapraszamy codziennie od godziny 19.00 do 7.00. O wejściu do ogrzewalni decyduje kolejność zgłoszenia się, ewentualny stan nietrzeźwości maksymalnie do 1 promila w wydychanym powietrzu, brak przejawów zachowań agresywnych oraz podpisanie zgody na stosowanie się do zasad regulaminu placówki. Placówka jest przystosowana do zapewnienia pomocy jednocześnie 47 osobom.