Wirtualna wycieczka po dawnym Poznaniu
20 kwietnia 2020

Wirtualna wycieczka po dawnym Poznaniu

Drodzy Seniorzy,

Dziś zapraszamy do wirtualnej wycieczki po dawnym Poznaniu. Wycieczka, a właściwie spacer po Poznaniu, w czasie którego poznamy dzieje miasta, zobaczymy jak na przestrzeni wieków  rozrastało się, zobaczymy jego najcenniejsze zabytki.

Należy w wyszukiwarkę google skopiować lub przepisać poniższy link:

https://regionwielkopolska.pl/artykuly-turystyka/wycieczka-po-dawnym-poznaniu/

Na stronie korzystając z załącznika audio można po kliknięciu na szary trójkącik posłuchać historii o danym zabytku, a klikając na różowe napisy obejrzeć ich zdjęcia.

 

 

Zapraszamy też do zapoznania się ze wskazówkami dotyczącymi bezpiecznego rozpakowania zakupów i zabezpieczenia żywności w domu.

 

W czasie epidemii i wszystkich obostrzeń sanitarnych niezwykle ważne jest, aby przestrzegać zaleceń wydawanych przez Ministerstwo Zdrowia.

Jednocześnie, jak wynika z danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), na chwilę obecną nie ma potwierdzenia, że żywność może być „źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2”. Nie zmienia to jednak faktu, że wszyscy powinniśmy zachować ostrożność i odpowiednio zadbać o produkty spożywcze, które kupujemy. Główny Inspektorat Sanitarny wskazuje, że główną drogą przenoszenia się koronawirusa jest droga kropelkowa i bezpośrednia styczność z osobą zarażoną. Jednak, jak wskazują naukowcy i lekarze, koronawirus może się utrzymywać na różnych powierzchniach nawet od kilku do kilkudziesięciu godzin. Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednich zasad związanych z przechowywaniem żywności.

Jakie to zasady?

  1. Przed rozpakowaniem zakupów należy dokładnie umyć ręce – najlepiej zgodnie z instrukcją Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
  2. Przed i po wyjęciu produktów należy dokładnie umyć blat i wszystkie powierzchnie, z których korzystamy w trakcie rozpakowywania zakupów.
  3. Przy wyjmowaniu produktów należy oddzielić produkty świeże (np. owoce i warzywa) od tych standardowo pakowanych w pudełka czy torebki.
  4. Opakowania plastikowe zdjęte z warzyw i owoców należy niezwłocznie wyrzucić do kosza na śmieci, a produkty umyć dokładnie wodą.
  5. Przed schowaniem świeżych produktów do lodówki należy umieścić je w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie miały styczności z innymi produktami.
  6. Należy pamiętać także, aby oddzielać od siebie żywność ugotowaną i surową.

 

Jak podkreślają lekarze, takie działania powinny stać się naszymi dobrymi praktykami nie tylko w czasie epidemii. 

Źródło: my60plus.pl