11 stycznia 2022

Caritas Poznań podpisała umowę z wykonawcą na modernizację budynku w Zaniemyślu

Caritas Archidiecezji Poznańskiej w dniu 11 stycznia 2022 roku podpisała umowę na roboty budowlane w ramach realizacji projektu pt.: „Termomodernizacja budynku Caritas Archidiecezji Poznańskiej w Zaniemyślu wraz z modernizacją oświetlenia wewnętrznego i montażem OZE”. W ramach zadania planuje się między innymi: ocieplenie stropu poddasza, ocieplenie dachu, ocieplenie ścian wiatrołapu, ocieplenie podłogi na gruncie styropianem, ocieplenie ścian zewnętrznych z użyciem płyt systemowych, wymianę okien i drzwi, usprawnienie obejmujące wykonanie nowego źródła ciepła, wykonanie wentylacji mechanicznej, montaż instalacji fotowoltaicznej, wymianę istniejących opraw oświetleniowych na energooszczędne oświetlenie LED oraz wykonanie oświetlenia awaryjnego i ewakuacyjnego wraz z niezbędną modernizacją instalacji elektrycznej, wymianę układu c.w.u. oraz wykonanie izolacji przewodów.

Po realizacji przedsięwzięcia planowane jest stworzenie w budynku sali wielofunkcyjnej (konsumpcyjnej/warsztatowej/szkoleniowej) z zapleczem kuchennym i sanitarnym oraz mini bazą noclegową. Wnioskodawca planuje kontynuować wykorzystywanie obiektu w ramach pomocy społecznej, lecz w formie dostosowanej do obecnych potrzeb. W obiekcie realizowane będą działania kulturalne i społeczne (spotkania lokalnej społeczności, warsztaty i szkolenia zgodnie z zapotrzebowaniem społeczności lokalnej, jak również mieszkańców województwa, w tym osób wykluczonych i zagrożonych wykluczeniem społecznym), organizowane będą również przyjęcia okolicznościowe, dzięki którym możliwe będzie wspieranie działań z zakresu pomocy społecznej, charytatywnej i statutowej wnioskodawcy.

Przedsięwzięcie dofinansowano ze środków
Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu