10 października 2022

Społecznie odpowiedzialne firmy / Соціально відповідальні компанії

Philip Morris Polska Distribution Sp z o
Philip Morris Polska Distribution Sp. z o.o.

Partner i relacja, która nawiązała się w kryzysie humanitarnym wojny w Ukrainie. To przykład niesienia nadziei  i solidarności międzyludzkiej. Dzięki otrzymanemu wsparciu finansowemu oraz otwarciu się  na nowatorskie pomysły pomocowe mogliśmy skutecznie pomagać rzeczowo organizując od pierwszych dni wojny konwoje humanitarne, budując równolegle cały system wsparcia strukturalnego dla naszych gości z Ukrainy: Kursy językowe, opieka nad dzieckiem, aktywizacja zawodowa w tym lokowanie zakładów pracy, tworzenie mieszkań treningowych/wspomaganych tak by jak najszybciej integrować nasze społeczeństwa.

Selgros Cash&Carry

Wieloletni, społecznie czuły i po poznańsku skuteczny w działaniu Partner. Po raz kolejny wspierając działania Caritas Poznań  oraz miast Partnerskich Poznania i Charkowa, dali dowód braterskiego działania:  SELGROS CASH&CARRY, sfinansował, skonfekcjonował precyzyjnie produkty dziesiątki palet, żywności towarów pierwszej potrzeby do konwojów humanitarnych na Ukrainę, tak by dostawy pomocy były w 100% trafione. Wiedzą jak mądrze pomagać!

Grupa Spółek Karlik

Prawdziwie Poznański i Rodzinny Przedsiębiorca, Multibrend  Dealer Samochodowy - każdej znaczącej marki na rynku motoryzacyjnym, Ekologiczny Wizjoner Energetyczny – wychodzący naprzeciw zmieniającemu się energetycznie światu, Mikołaj i Ryszard, Ojciec i Syn twórcy sukcesu po Poznańsku! Wrażliwi społecznie, ale również zawsze twardo stąpający po ziemi, zawsze pomocni jako przedsiębiorcy, ale przede wszystkim jako ludzie. Już od pandemii po dziś dzień i kryzys wojenny. Firma, która stworzyła na potrzeby pomocy uchodźcom własny wolontariat korporacyjny „Wolontariat Karlik” powołany z załóg firm i spółek różnego szczebla, który każdego dnia pieczołowicie zajmował się relokowaniem do miejsc pobytu/zakwaterowania w najdalszych zakątkach miasta i regionu naszych gości z Ukrainy.

Grupa MTP Fundacja In_Spire
 Grupa MTP i Fundacja In_spire

Partnerstwo po Poznańsku dobrze przemyślanie i skutecznie. Społeczna Odpowiedzialność Biznesu wcielona w życie!  Międzynarodowe Targi Poznańskie w ostatnich miesiącach i latach zmieniały swe oblicza zawsze frontem i pomocną dłonią dla poznańskich bezdomnych podczas przeszło 10 lat wspólnej Wigilii dla potrzebujących, tymczasowy Szpital Covidovy, aż po dziś dzień i kryzys wojenny na Ukrainie -  potężny HUB - Centralny Punkt Zbiórki Darów hala nr 4 dla Ukrainy, całodobowy Punkt Recepcyjny, który po dziś dzień wespół z Caritas obsługuje, doradza ponad 1000 osób na dobę. MTP i Fundacja In_Spire to wspaniałe miejsce, ale przede wszystkim ludzie i relacje czego kwintesencją był wspólny Festynu Integracyjny dla polskich i ukraińskich rodzin. Dzięki ich zaangażowaniu udało się w sposób bezpieczny, atrakcyjny i bardzo dostępny pokazać nasze wspólne kultury i zapewnić wiele atrakcji dla rodzin.

IKEA Retail Sp z o
IKEA Retail Sp. z o.o

Jak urządzić dom? Sprawić by przestrzeń nas otaczająca była bezpieczną i harmonijną? To na pewno wie i wdraża każdego dnia IKEA. Partner aranżacyjno-meblowy Caritas Poznań, który w ekspresowym tempie  i z osobistym zaangażowaniem i sercem zaaranżował i wyposażył Centrum Wsparcia Rodzin dla uchodźców z Ukrainy,  stworzyli wiele stref wytchnienia, placów zabaw dla małych ukraińskich uchodźców. Przekazali także asortyment potrzebny do wyposażenia ośrodków, obiektów zakwaterowań, w których mieszkają nasi ukraińscy goście.

TFP Sp z o
 TFP Sp. z o.o.

Już na samym początku wojny w Ukrainie bez wahania wsparli nasze działania. Aby nasza logistyka konwojów humanitarnych była możliwa i skuteczna każdy element musi sprawnie funkcjonować. Hala nr 4 na MTP w pierwszych miesiącach wojny nie boję się powiedzieć stała się jednym z najpotężniejszych HuBów pomocowych dla Ukrainny w tej części Europy. Bez pomocy w postaci solidnych opakowań, kartonów do wysyłanej pomocy rzeczowej nie dali byśmy rady. Te działania szybko i sprawnie wspierała z wielkim zaangażowaniem firma TFP produkująca opakowania logistyczne.

Biofarm Sp z o
Biofarm Sp. z o.o.

Partner Farmaceutyczny Caritas Poznań, w dobie kryzysu wojennego na Ukrainie udało się nam i nadal udaje się prowadzić wysyłkę i transport leków, suplementów, na tereny ogarnięte wojną, oraz wspierać szpitale i placówki medyczne w mieście Partnerskim Charkowie.
Fogo Sp z oFogo Sp. z o.o.

To firma, która od lat jest naszym stałym Partnerem i wspiera praktycznie wszystkie nasze akcje pomocowe. Biorąc pod uwagę swój potencjał technologiczny i wielkie serce od pierwszych dni wojny wsparli wspólnie z Caritas Poznań działania przy wschodniej granicy oraz przekazując ponad 30 profesjonalnych agregatów do szpitali, obiektów publicznych i wojskowych na rzecz Ukrainy.

Duni Poland

Partner i specjalista od opakowań jednorazowych dzięki milionom ekologicznych pojemników do posiłków mogliśmy i możemy wydawać posiłki i żywność na rzecz ukraińskich uchodźców, którzy trafili do naszego regionu i miasta.

Żabka Polska sp z o
Żabka Polska sp. z o.o.

Partner Spożywczy naszych działań Uchodźczych, od pierwszych dni wojny regularnie wspierający działania pomocowe i żywieniowe na rzecz ukraińskich uchodźców!  Poprzez przekazywanie świeżej żywności,  w postaci kanapek, dań ekspresowych, napojów wspiera  codzienną pracę punktu recepcyjnego.

Grupa MuszkieterówFundacja Muszkieterów

Fundacja i Grupa Muszkieterów

Wrażliwi Partnerzy od zadań specjalnych, przez Poznań ale również przez inne duże ośrodki miejskie w całym kraju przetoczyła się fala pomocy rzeczowej dystrybuowanej przez Muszkieterów do Poznania dotarło prawie 10 tirów darowizn:  żywności, środków czystości, higieny które posłużyły zarówno dla ukraińskich uchodźców w rejonie wielkopolski, jak i trafiły w interwencyjnych konwojach humanitarnych w głąb Ukrainy.

Qarson sp z o o

Qarson sp. z o. o.

Sprawdzony Partnerjuż w czasach pomocy pandemicznej gdzie odpowiadając na nasz apel przeznaczyli pojazdy do służyły obsługi akcji pomocowych dla seniorów. Wsparcie kontynuowane w czasie wojny na Ukrainie w relokacji uchodźców miedzy miejscami zakwaterowania to tylko przypieczętowało nasze relacje i pokazało dużą wrażliwość i społeczny wymiar działalności biznesowej firmy Qarson.

HALTEC Hale Sp z o

HALTEC Hale Sp. z o.o.

Od początku wojny firma zaangażowała się finansowo w wsparcie rzeczowe ukraińskich uchodźców na terenie Miasta Poznania. Partner, który zaangażował się w ułatwienia procesów działań logistycznych na rzecz Ukrainy.

Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Poznaniu

Wraz z podległymi jej Nadleśnictwami zorganizowali precyzyjną zbiórkę najpotrzebniejszego i specjalistycznego asortymentu  dla ogarniętej wojną Ukrainy, a także wspierali finansowo ośrodki pomocy dla uchodźców w naszym regionie.

amica-logo

Amica SA

Firma i sprawdzony Partner na skalę całego regionu! Natychmiast, jak zawsze w sytuacjach ważnych odpowiedzieli na apel i prośbę by doposażyć wszystkie możliwe miejsca zakwaterowania zbiorowego w sprzęt AGD, wyposażyli również Całodobowy Punkt Recepcyjny, który stał jest pierwszym miejscem przyjęcia/ powitania i schronienia dla uchodźców w naszym mieście.

Raben_logo_box_publications_PREV
Raben Group Polska

Partner w transporcie i logistyce wewnętrznej służy siecią połączeń miedzy magazynami humanitarnymi w całym kraju. W sposób szybki i z pełną ofiarnością realizował przerzuty pomocy humanitarnej.

Eurocash

Eurocash S.A.

Spożywczy Partner w pomocy Ukrainie z podarowanych dziesiątek palet żywności  krótko i długoterminowej udało się nam wspólnie przygotować dziesiątki tysięcy żywieniowych pakietów startowych dla przyjezdnych rodzin uchodźczych, które w Punkcie Recepcyjnym były i są wydawane dla ukraińskich gości.

Mondi

Mondi Simet

To światowy koncern w branży logistyki i opakowań, firma która kolejny już raz wspiera działania charytatywne Caritas Poznań ale również Caritas w całej Polsce. Dzięki ich zaangażowaniu i działalności charytatywnej udało się m.in. zorganizować i przeprowadzić ogólnopolską akcję charytatywną „Paczka dla Ukrainy”. Stworzyliśmy swoistą platformę zaangażowania i przygotowania precyzyjnie przygotowanych paczek pomocy rzeczowej Rodzina wpiera Rodzin. Caritas Poznań i inne diecezje stały się platformą logistyki w przekazywaniu tej osobistej pomocy miedzy narodami i ich rodzinami.