Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową
24 czerwca 2024

Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową

Caritas Poznań realizuje program FEPŻ, współfinasowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus, aby wspierać osoby i rodziny w trudnej sytuacji życiowej.

Osoby, które ze względów finansowych są zmuszone decydować pomiędzy podstawowymi potrzebami są wykluczone ze społeczeństwa.

Programy żywnościowe pomagają chronić przed głodem, odciążając tym samym osoby w trudnej sytuacji. Łatwo sobie wyobrazić, że brak środków do życia to sytuacja, której nikt nie chciałby doświadczyć. Jednak z tym mierzy się wiele rodzin i osób samotnych w Polsce. Dlatego Caritas Polska koordynuje działania w Caritas diecezjalnych całej Polski, aby trafiać do potrzebujących w regionalnych i lokalnych społecznościach. Przekazywane paczki zawierają 17 produktów o długim terminie ważności, w tym m.in. makaron, mleko UHT i konserwy.

Plakat_produkty_FEPŻ_2023_A2_druk_page-0001

Ponadto w ramach Podprogramu prowadzone są działania na rzecz włączenia społecznego osób zakwalifikowanych do udziału w FEPŻ, np. konsultacje aktywizacyjne, warsztaty rękodzielnicze czy szkolenia.

Program jest realizowany przez Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Źródło finansowania: 90% środki europejskie – Europejski Fundusz Społeczny Plus i 10% budżet krajowy.

Terapeutyczny kontener dla kobiet w kryzysie bezdomności
233 osoby wpłaciły 49 520