10 września 2020

Wrześniowa zbiórka warzyw i owoców

W dniach 14-18 września na poznańskich targowiskach przy os. Jagielońskim i na Rynku Jeżyckim, a także w markecie SELGOROS zbieramy głównie warzywa i owoce oraz inne produkty żywnościowe dla 4 Jadłodajni Caritas prowadzonych w Poznaniu przy współpracy zgromadzeń zakonnych.

Każdego dnia wydajemy 1000 ciepłych posiłków w Jadłodajniach oraz w Schronisku przy ul. Krańcowej. Do przygotowania takiej ilości jedzenia potrzeba kilkadziesiąt kilogramów różnych produktów: ziemniaków, włoszczyzny, kaszy, ryżu, makaronu oraz mięsa i podrobów. Zebrane rzeczy pomogą przygotować pełno wartościowe pożywienie.

Z posiłku korzystają bezdomni, bezrobotni, rodziny wielodzietne, emeryci, renciści oraz osoby, które znalazły się w sytuacji kryzysowej i nie stać ich na ciepły posiłek.

płody rolne

Żywność i pozostałe artykuły zbierane będą przez siostry zakonne obecne na targowisku lub w jego pobliżu oraz w sklepie Selgros. Istnieje także możliwość przekazywania artykułów spożywczych bezpośrednio do naszych jadłodajni, bądź w siedzibie Caritas, przy ul. Rynek Wildecki 4a, codziennie od godz. 9:00 do 15:30.

Za dobroć i wrażliwość serca w imieniu własnym i wszystkich potrzebujących składamy serdeczne „Bóg zapłać” .

Jadłodajnie dla ubogich
Codziennie wydajemy 600 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starsze, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej. Pomóż nam nakarmić tych ludzi.
Remont świetlicy socjoterapeutycznej
Pomóż wyremontować świetlicę, która zagraża zdrowiu dzieci