17 kwietnia 2022

Śniadanie Wielkanocne dla Ubogich - udało się pomóc 1145 osobom potrzebującym / Великодній сніданок для бідних – допомогли 1145 потребуючим

Dziś w dwóch naszych Jadłodajniach przy ul. Łąkowej i Taczaka odbyło się Śniadanie Wielkanocne dla osób potrzebujących, bezdomnych, samotnych, chorych, seniorów. Łącznie udało się wesprzeć 945 osób potrzebujących w Jadłodajni sprowadzonej przez siostry Elżbietanki oraz ok. 200 osób w Jadłodajni prowadzonej przez siostry Urszulanki. Pomocy udzieliliśmy wielu osobom z Ukrainy, którzy licznie wzięli udział w zorganizowanej przez nas akcji. Każdy z uczestników otrzymał zapakowane dania świąteczne (m.in. białą kiełbasę, żurek, sałatkę) i paczkę żywnościową.

Tuż przed Śniadaniem w Jadłodajni przy ul. Łąkowej Msze Świętą odprawił Ksiądz Biskup Szymon Stułkowski. Dziękujemy Siostrom Zakonnym z w/w zgromadzeń, Wolontariuszom oraz Darczyńcom. Dzięki Wam udało się wspomóc w tym wyjątkowym czasie tak liczne grono ludzi.

Tekst w języku ukraińskim/ Текст українською мовою:
Сьогодні у двох наших їдальнях на вул. Łąkowa та Taczak, відбувся Великодній сніданок для нужденних, безпритульних, самотніх, хворих та літніх людей. Загалом нам вдалося підтримати 945 нужденних у Ядлодайні, яку привели сестри Ельжбетанки, і близько 200 людей у ​​Ядлодайні, якими керують сестри уршулянки. Ми допомогли багатьом людям з України, які брали участь у організованій нами кампанії. Кожен учасник отримав упаковані різдвяні страви (у тому числі білу ковбасу, кислий житній суп, салат) та продуктовий пакет.

Перед сніданком у Ядлодайні на вул. Льонковську Месу відслужив єпископ Шимон Стулковський. Ми дякуємо монахам із вищезгаданих зборів, волонтерам та жертводавцям. Завдяки вам ми змогли підтримати таку велику групу людей у ​​цей винятковий час.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z tego wydarzenia.
Запрошуємо до перегляду фотозвіту з цієї події.

278370940_1004489860462304_3658989224892819923_n
278426285_4946464718808350_1966753415936720120_n

278368265_4774920319286539_7218834557468862281_n
Sfinansowano ze środków Fundacji PZU
 logo-fundacja-pzu-pion_rgb-e1520190729552

Zadanie jest dofinasowane ze środków budżetowych Miasta Poznania.
LOGO_POZNAN_PL_CMYK_bz

#poznanwspiera