11 grudnia 2018

Delegacja Caritas wróciła z Litwy

Podobnie jak rok temu i w tym roku udaliśmy się na Litwę, by odwiedzić naszych małych rodaków uczących się w polskich szkołach. Delegacja Cartias wraz z dyrektorem księdzem Marcinem Janeckim oraz z członkami z poznańskiego oddziału Towarzystwa Miłośników Wilna i Ziemi Wileńskiej była w pięciu polskich szkołach z Wilna oraz okręgu Wileńskiego i wręczyła mikołajkowe prezenty. Nie zabrakło wspólnego kolędowania oraz dzielenia się opłatkiem.

DSC_4974

DSC_4787

DSC_4788

DSC_4804

Udało się nam przekazać lektury, książki, słodycze oraz inne upominki. Dzieci odwdzięczyły się uśmiechem oraz przedstawiając przygotowany program artystyczny. Dziękujemy wszystkim, którzy włączyli się w zbiórkę. Dzięki zaangażowaniu wielu ludzi mogliśmy zawieźć te wszystkie dary.

DSC_5038

DSC_4988

DSC_5113

DSC_5132

Odwiedziliśmy również hospicjum bł. ks. Michała Sopoćko i na ręce siostry Michaeli Rak przekazaliśmy niezbędne dla funkcjonowania placówki rzeczy.

Dziękujemy osobom prywatnym, Szkolnym Kołom Caritas, Parafialnym Zespołom Caritas oraz organizacjom i firmom, które pomogły Mikołajowi w przygotowaniu świątecznych paczek.

Nowy samochód dla Domu Dziecka w Lesznie
20 letni samochód, którym codziennie jeżdżą mieszkańcy Domu Dziecka w Lesznie ciągle się psuje. Dzieci potrzebują nowego środka transportu – pomóżmy im kupić nowy samochód!