17 czerwca 2020

Dzisiaj wspominamy św. br. Alberta Chmielowskiego

Dzisiaj, tj. 17 czerwca wspominamy Świętego Brata Alberta Chmielowskiego. Był to człowiek nietuzinkowy i może być wzorem i nadzieją dla każdego człowieka. Jego życie było bardzo skomplikowane i początkowo nic nie wskazywało na to, że będzie blisko Boga, a po śmierci zostanie Świętym.

Bardzo wielką pomocą obdarowywał ludzi ubogich i bezdomnych. Powtarzał, że
"trzeba być dobrym jak chleb". Kochał ludzi wielką miłością. To wielki Dar, jaki otrzymał od Boga i którym obdarzył wielu ludzi. Zrezygnował z prostego i wygodnego życia poświęcając się służbie potrzebującym. Święty Bracie Albercie, dziękujemy Ci za Twoje świadectwo życia i prosimy wstawiaj się za nami u Boga.

104457074_271388970733642_871140559134702251_n

Święty Brat Albert założył m.in. zgromadzenie albertynów (ma gałąź męską i żeńską), które zatwierdzono po jego śmierci. W tym szczególnym dniu pragniemy również złożyć najlepsze życzenia Siostrom Zakonym Zgromadzenia Albertynek w Poznaniu. Przypomnijmy, że Siostry te prowadzą jedną z czterech naszych Jadłodajni dla Ubogich w Poznaniu przy ul. Ściegiennego.

Podaruj wodę bezdomnemu
Codziennie pomagamy bezdomnym rozdając posiłki w jadłodajniach na terenie Poznania. W okresie wzmożonych upałów chcemy zadbać również o nawodnienie swoich podopiecznych.
Rehabilitacja 15-letniego Oskara
Pomóżmy Oskarowi, który urodził się z przepukliną oponowo-rdzeniową i wodogłowiem, czego następstwem jest niedowład kończyn dolnych i pęcherz neurogenny.