Jak pomagamy w miejscach po powodzi
24 września 2024

Jak pomagamy w miejscach po powodzi

Caritas Poznań aktywnie włącza się w pomoc osobom, które ucierpiały w wyniku powodzi, organizując zbiórkę rzeczową, zbiórkę finansową i docierając z darowiznami do miejsc, w których są one najbardziej potrzebne. W ubiegłym tygodniu dzięki hojności darczyńców, pomocy wolontariuszy, harcerzy i kierowców oraz zaangażowaniu pracowników poznańska Caritas wysłała już w sumie trzy konwoje humanitarne. W ramach tych transportów kierowcom udało się dotrzeć do Lądka Zdroju, Centrum Zarządzania Kryzysowego w Kłodzku, Nysy, Białej, Brzegu, Lewina Brzeskiego, Łosiowa, Trzebieszowic, Radochowa.

Darowizny trafiają do wszystkich tych miejscowości dzięki współpracy z Łukaszem Szulcem, który wolontariacko organizuje przewóz darowizn, spontanicznie dzwoniąc do swoich kolegów i włączając ich do pomagania. To właśnie dzięki niemu na południe wyjechało z Poznania i okolic kilka quadów i samochodów terenowych, które dojeżdżają do nadal zalanych miejsc, dowożąc posiłki i znajdując osoby odcięte od kontaktu ze światem.

Planujemy kolejne konwoje zgodnie z zapotrzebowaniem zgłaszanym przez Centra Zarządzania Kryzysowego, burmistrzów oraz lokalne Caritas w miastach i miejscowościach mierzących się z konsekwencjami powodzi.

Nadal można włączać się w pomoc na kilka sposobów – szczegóły poniżej.

Ważne – nie przyjmujemy używanego sprzętu AGD ani używanych ubrań.

Zbiórka Caritas Poznań na MTP

Wtorek – czwartek (24-26 września)

Godziny: 10.00-12.00 oraz 17.30-19.30

Pawilon nr 2

- wejście piesze bramą nr 1, 9 i 10

- wjazd samochodami bramą nr 10

Bramy 9 i 10 znajdują się przy ul. Głogowskiej

Zachęcamy do włączania się w się w pomoc.

1. Zbiórka finansowa na stronie: https://caritaspoznan.pl/akcje/pomoc-dla-powodzian-w-polsce
  2. Paczka dla powodzian – ogólnopolska akcja na rzecz osób poszkodowanych w powodzi: https://caritas.pl/powodz
  3. Zbiórka rzeczowa na MTP – do czwartku można przynosić i przywozić wymienione poniżej artykuły:
  • osuszacze
  • agregaty
  • płyny: dezynfekcyjne do powierzchni duże butelki 5l
  • myjki ciśnieniowe
  • chemia gospodarcza
  • pieluchy
  • rękawice gumowe za łokcie, rękawice robocze
  • wiadra, łopaty, grabie, miotły, mopy
  • naładowane power banki, latarki
  • artykuły spożywcze o długim terminie ważności
  • leki: przeciwbólowe, maści rozgrzewające i przeciwbólowe, leki przeciwalergiczne
  • leki przeciwgorączkowe dla dzieci
  • środki opatrunkowe
  • woda butelkowana
4.  Zakup agregatów prądotwórczych: https://www.fogo.pl/i-ty-mozesz-pomoc-powodzianom-akcja-wsparcia-z-fogo?_gl=1*1cf90iq*_up*MQ..&gclid=Cj0KCQjw9Km3BhDjARIsAGUb4nxuVylytU_L22PktkYF5-pQ13nf2oL70GlkisOinAmpCcntHqE4lcsaAgDKEALw_wcB

Dziękujemy wolontariuszom, harcerzom, kierowcom, darczyńcom prywatnym i firmowym, instytucjom i przedsiębiorstwom które włączają się w zbiórkę – to dzięki Wam możemy pomagać!