9 kwietnia 2021

Najbliższa Niedziela jestem Świętem Miłosierdzia Bożego, naszym Świętem Patronalnym oraz Archidiecezjalną zbiórką Caritas Poznań

Już w najbliższą niedzielę przypada Święto Miłosierdzia Bożego. Ustanowienie tej uroczystości było pragnieniem samego Pana Jezusa, który przekazał tę prośbę Siostrze Faustynie. Powiedział do niej te słowa: „Pragnę, ażeby pierwsza niedziela po Wielkanocy była świętem Miłosierdzia (Dz. 299). Pragnę, aby święto Miłosierdzia, było ucieczką i schronieniem dla wszystkich dusz, a szczególnie dla biednych grzeszników. W dniu tym otwarte są wnętrzności miłosierdzia Mego, wylewam całe morze łask na dusze, które się zbliżą do źródła  miłosierdzia  Mojego.  Która dusza  przystąpi  do  spowiedzi i Komunii świętej, dostąpi zupełnego odpuszczenia win i kar. W dniu tym otwarte są wszystkie upusty Boże, przez które płyną łaski (Dz. 699).”

jezus-miłosierny-7433-184x300

W Niedzielę Miłosierdzia Bożego przypada Święto Patronalne naszej Caritas, więc jest to dla nas dzień wyjątkowy. Z tej okazji pracownicy wezmą udział we wspólnej Mszy św. w Poznańskiej Katedrze. Zawierzymy Bożemu Miłosierdziu naszą charytatywną działalność oraz wszystkich podopiecznych.

Pragniemy zachęcić również Was do zawierzenia się Bożemu Miłosierdziu, a także do daru serca na rzecz charytatywnej działalności Caritas Poznań. W niedzielę (11.04), w kościołach Archidiecezji Poznańskiej odbędzie się zbiórka środków finansowych na rzecz Caritas Poznań. Zebrane fundusze zostaną przekazane na prowadzone przez nas ośrodki charytatywne, przede wszystkim na jadłodajnie dla osób potrzebujących i ubogich Dziękujemy za okazane wsparcie.

Jadłodajnie dla potrzebujących
Codziennie wydajemy 1000 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starsze, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej.
Hospicjum na Litwie
Miesięczny koszt utrzymania Hospicjum to aż 85 tys. euro. Państwo co miesiąc przeznacza 40 tys. euro, jednak pozostałe 45 tys. euro trzeba pozyskać samemu.
594 osoby wpłaciły 89 901