15 lutego 2019

PIT 2018 – jak łatwo rozliczyć zeznanie podatkowe

Jak co roku o tej porze musimy spełnić swój obowiązek i rozliczyć PITa. Dla niektórych, to żaden problem i rozliczenie wypełniają jeszcze w lutym, ale jak pokazuje statystyka większość Polaków z Urzędem Skarbowym kontaktuje się na koniec wyznaczonego terminu w kwietniu. Od teraz staje się to łatwiejsze.

Rozliczenie staje się coraz prostsze.

Wystartowała platforma Ministerstwa Finansów Twój e-PIT dostępna na podatki.gov.pl gdzie zeznanie zostanie przygotowane automatycznie i bezpłatnie. Do zalogowanie potrzebne będą PESEL, kwota przychodu z deklaracji za 2017, kwota przychodu lub profil zaufany.

twój epit

Jako podatnicy mamy dalej kilka możliwości.

Możemy zaakceptować bez edycji formularza przygotowanego przez skarbówkę. Zwrot podatku wpłynie na nasze konto po 45 dniach.
Platforma daje nam możliwość edycji niektórych elementów takich jak zmiana lub wskazanie organizacji pożytku publicznego, na którą przekażemy 1% podatku. Zmianę danych w ulgach, odliczenie darowizn. Zmiana sposobu rozliczenia np. na wspólny z małżonkiem lub jako osoba samotnie wychowująca dzieci.
Kolejną możliwością jest niekorzystanie z przygotowanego rozwiązania i samodzielna sporządzenie i przesłanie rozliczenia
W przypadku nie podjęcia, żadnej akcji, 30 kwietnia rozliczenie zostanie uznane za złożone, chyba, że wcześniej rozliczymy się samemu.

Wprowadzenie nowego rozwiązania oznacza, że blisko 25 proc. podatników rozliczających się indywidualnie i niekorzystających z żadnych ulg i odliczeń nie będzie musiało nic robić, aby rozliczyć PIT za rok ubiegły. Kolejne 25 proc. podatników (osoby rozliczające się wspólnie z małżonkiem i nie korzystające z żadnych ulg i odliczeń) będzie mogło zakończyć coroczne rozliczenie podatkowe za pomocą dwóch kliknięć. – możemy przeczytać na stronie Ministerstwa Finansów.

onet_baner_1%

Przekazanie 1% podatku.

Jako Caritas Poznańska prosimy o przekazanie swojego 1% podatku na naszą organizację. Jest to wsparcie, które pozwala nam na jeszcze lepsze objęcie opieką potrzebujących. Przy udziale 1% podatku:
-zrganizowaliśmy Wigilię Caritas dla 1200 potrzebujących
-prowadzimy ogrzewalnię, łaźnię i schronisko dla bezdomnych
-wydaliśmy ponad 250 tysięcy ciepłych posiłków w 2018 roku
-prowadzimy Dom Dziecka i świetlice socjoterapeutyczne
-fundujemy stypendia socjalne
-prowadzimy kursy obsługi komputera, nauki angielskiego i zajęcia rehabilitacyjne dla seniorów
-organizujemy turnusy wczasorekolekcji dla naszych starszych podopiecznych
-przeprowadzamy profilaktyczne badania medyczne