4 września 2023

Poświęcenie nowego budynku w ośrodku charytatywno-wypoczynkowym w Zaniemyślu

W ostatnim czasie w Zaniemyślu obok miejsca, gdzie stacjonuje nasz ośrodek charytatywno-wypoczynkowy „Bojanowe Gniazdo” remontowaliśmy starą, zaniedbaną posiadłość. W efekcie podjętych prac powstał nowy, odświeżony budynek o charakterze formacyjno-społeczno-kulturowym. Dodatkowo udało się przystosować kolejne pokoje gościnne. W związku z tym będziemy mogli w tym miejscu organizować jeszcze więcej ciekawych atrakcji dla większej ilości naszych gości, takich jak m.in.: oazy czy rekolekcje. Planujemy kontynuować wykorzystywanie obiektu w ramach pomocy społecznej w formie dostosowanej do obecnych potrzeb. W obiekcie realizowane będą działania kulturalne i społeczne (spotkania lokalnej społeczności, warsztaty i szkolenia zgodnie z zapotrzebowaniem społeczności lokalnej, jak również mieszkańców województwa, w tym osób wykluczonych i zagrożonych wykluczeniem), organizowane będą również przyjęcia okolicznościowe, dzięki którym możliwe będzie wspieranie działań z zakresu pomocy społecznej, charytatywnej i statutowej.

Wczoraj Ksiądz Arcybiskup Stanisław Gądecki poświęcił budynek, aby służył ludziom, którzy zechcą spędzić tam czas. Serdecznie do tego zachęcamy.

Budynek został wyremontowany w ramach realizacji projektu pt.: „Termomodernizacja budynku Caritas Archidiecezji Poznańskiej w Zaniemyślu wraz z modernizacją oświetlenia wewnętrznego i montażem OZE”.

Przedsięwzięcie dofinansowano ze środków

Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Poznaniu