30 kwietnia 2021

Potrzebujący seniorzy z kartami na zakupy

Fundacja Biedronki wraz z Caritas Polska i Caritas Poznań uruchomiły największy niepubliczny program pomocy dla seniorów „Na codzienne zakupy”. Obejmuje on ok. 10 tys. seniorów w całej Polsce, którzy zmagają się z problemami finansowymi, niepełnosprawnością czy samotnością. W naszej Archidiecezji z takiej pomocy skorzysta 250 seniorów.

Seniorzy otrzymali kartę na zakupy, która co miesiąc – od kwietnia 2021 do stycznia 2022 – zasilana jest kwotą 150 zł. To znaczące odciążenie ich miesięcznych budżetów. Uczestnicy programu objęci są także opieką 3 tys. wolontariuszy Caritas, co jest ważne zwłaszcza w czasie pandemii.

Jak to działa?
Uczestnicy zostali zakwalifikowani do programu przez diecezjalne Caritas. To starsze, potrzebujące osoby – mają niskie miesięczne dochody, są samotne, często niepełnosprawne. Każda z nich otrzymała kartę na zakupy do Biedronki. Karta jest zasilana co miesiąc kwotą 150 zł w okresie od kwietnia 2021 do stycznia 2022 r.

Wolontariusze w programie
Ważną częścią programu jest opieka wolontariuszy. Każdy uczestnik programu dostaje kontakt do przypisanego wolontariusza, który utrzymuje kontakt z seniorem, a jeśli jest taka potrzeba – pomaga mu w zakupach, transporcie do i ze sklepu lub w codziennych czynnościach, takich jak przygotowanie posiłków czy drobne naprawy w domu.
W tym roku Caritas i Fundacja Biedronki jeszcze bardziej wzmocnią kompetencje wolontariuszy dzięki szkoleniom realizowanym za pośrednictwem liderów wolontariatu. Wolontariusze otrzymali też w pakiecie powitalnym podręcznik do pracy z seniorami.

ZGŁOSZENIA DO PROGRAMU ZOSTAŁY ZAKOŃCZONE

na_codz_zak01