22 maja 2019

Poznań dla Zdrowia i Rodziny

26. maja w godz. od 13:20 do 19:00 na Ostrowie Tumskim w Poznaniu odbędzie się  Festyn Rodzinny Poznań dla Zdrowia i Rodziny „Bądźmy Razem”, organizowany przez Miasto Poznań i Caritas w ramach Poznańskich Dni Rodziny. Wydarzenie to ma już wieloletnią tradycję i niezmiennie cieszy się bardzo dużym powodzeniem wśród poznaniaków. Festyn rozpocznie się uroczystą Mszą Św. w Archikatedrze o godzinie 12:15

Festyn Plakat

Do włączenia się w realizację wydarzenia zaproszono wiele podmiotów, instytucji
i organizacji pozarządowych, działających w obszarze ochrony i promocji zdrowia,
a także innych partnerów oferujących atrakcje dla uczestników festynu. Podczas imprezy poznaniacy będą mieli okazję odwiedzić Alejkę Zdrowia, gdzie przygotowano dla nich stoiska z ofertą medyczną, w której będą mogli m.in. wykonać bezpłatne badania profilaktyczne takie jak: mammografia, densytometria, badanie słuchu, poziomu glukozy, cholesterolu oraz pomiar ciśnienia, jak również skorzystać
z bezpłatnych porad specjalistów (kardiolog, internista, dermatolog, dietetyk, fizjoterapeuta). W ramach profilaktyki zdrowia będzie też można zapoznać się
z techniką udzielania pierwszej pomocy dla dorosłych i dla dzieci.

Dla uczestniczących w festynie dzieci organizatorzy przygotowali upominki ufundowane przez „Biedronkę” oraz wiele festynowych atrakcji, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. W tym roku również zadbano o bogatą ofertę rozrywkowo-rekreacyjną: liczne gry i zabawy, konkursy z nagrodami oraz  wielką loterię fantową Caritas. Główną gwiazdą na festynowej scenie będzie zespół muzyczny „Rock and Fire”.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli Jacek Jaśkowiak – Prezydent Miasta Poznania i Arcybiskup Stanisław Gądecki – Metropolita Poznański.

12:15 - Uroczysta Msza Święta w Archikatedrze
13:20 - Rozpoczęcie Imprezy
13:50 – Koncert Chóru  z Gostynia
14:45 – Pokaz taneczny– SRT – FUNDACJA DZIECI TAŃCA