9 stycznia 2020

Przywróciliśmy nadzieję! - Marysia przeszła udaną operację w Paley Institut

Pamiętasz Marysie? 17- letnią dziewczynę, która cierpi na niedorozwój uda lewego przez, co jej noga była o 37 cm krótsza  przeszła dwa miesiące temu udaną operację w Staniach Zjednoczonych. Operacja trwała 14 godzin, polegała na plastyce rotacyjnej, obróceniu nogi o 180 stopni - pięta będzie służyć jako kolano i jest na wysokości kolana nogi zdrowej. Marysia czuje się już lepiej i przechodzi długotrwałą rehabilitację pod okiem specjalistów, która ma doprowadzić do pełnej sprawności dziewczyny.

Pierwszą przymiarkę protezy dziewczyna będzie miała w lutym i wtedy tez będzie uczyć się chodzić w nowej protezie i rehabilitować prawdopodobnie do połowy maja.

Dzięki Państwa wsparciu Marysia mogła wyjechać do kliniki Paley Institut w West Palm Beach i już niedługo będzie mogła normalnie funkcjonować.  Wszystkim dobroczyńcom Marysia przesyła pozdrowienia i dziękuje!

78844104_616904989114934_6995224775572324352_n  78327425_973330359707406_9156072660990427136_n

Pomoc dla Aleksandre Bukhuleishvili
Młody Gruzin nie ma gdzie mieszkać, porusza się na wózku inwalidzkim, słabo mówi po polsku, potrzebuje wieloletniej rehabilitacji i opieki, nie ma pieniędzy, jego rokowania są bardzo złe i mało kto się nim interesuje.
1% Caritas Poznańska