19 sierpnia 2020

Punkt Pomocy Migrantom - nowy obszar działań Caritas w Poznaniu

Od lipca 2020 roku na poznańskim Zagórzu, przy ul. Wieżowej 5, zaczął działać Punkt Pomocy Migrantom. To dobra wiadomość zarówno dla migrantów jak i „poznańskich tubylców” zainteresowanych poszerzaniem swoich horyzontów, a być może też np. międzynarodowych kręgów towarzyskich, kompetencji językowych czy kulinarnych.

Celem tego miejsca jest wspieranie procesu integracji osób przyjezdnych m.in. z krajów spoza Unii Europejskiej, aby mogły legalnie i samodzielnie funkcjonować w nowej dla siebie rzeczywistości. Punkt w czasie dyżurów oferuje bezpłatnie m.in. doradztwo integracyjne, prawne i zawodowe dla migrantów. Ważnym aspektem jest też inicjowanie i rozwój działań, dających przestrzeń do integracji nowych przyjezdnych z mieszkańcami naszego regionu.

Wlkp_Wsp_Spr_logo

Już dziś poszukiwana każda osoba zainteresowana włączeniem się wolontariacko w lokalne działania:

- ‘POLSKI NA FEST’ - organizacja i rozwijanie pozaszkolnej pomocy w nauce języka polskiego dla dzieci i młodzieży z rodzin przyjezdnych;

- ‘POLSKI PRZY KAWIE’ - organizacja i rozwijanie wspólnych, lokalnych spotkań w formie wymiany językowej;

- pomoc przy realizacji zadań konsultacyjnych Punktu oraz organizacji innych, wspólnych działań integracyjnych.

Punkt Pomocy Migrantom

Adres: ul. Wieżowa 5, Poznań (przystanek tramwajowy: Katedra)

kontakt: migrant@caritaspoznan.pl

+48 514 948 126

godziny otwarcia biura: środy, czwartki, piątki: godz. 09:00 – 16:00

Więcej informacji o projekcie: www.migranciwielkopolska.caritas.pl

Funkcjonowanie Punktu jest możliwe dzięki środkom z projektu „Wielkopolska Wspólna Sprawa” z funduszu Unii Europejskiej: FAMI, realizowanego przez Wojewodę Wielkopolskiego oraz Caritas Polska i Caritas Archidiecezji Poznańskiej.

ZAPRASZAMY!