17 grudnia 2021

W tym roku Wigilia Caritas odbędzie się ponownie w poznańskich Jadłodajniach

Wigilię Caritas dla ubogich w tym roku, podobnie jak rok temu zorganizujemy w czterech poznańskich Jadłodajniach (ul. Ściegiennego 133, ul. Łąkowa 4, ul. Taczaka 7/17, ul. Niegolewskich 23) przeznaczonych dla osób potrzebujących. Zaplanowaliśmy ją na 24 grudnia w godzinach 11.00 – 13.00.

_DSF7149

Od wielu lat na Międzynarodowych Targach Poznańskich organizowaliśmy największą w Polsce Wigilię pod jednym dachem dla ubogich, bezdomnych, starszych, chorych oraz samotnych osób z Poznania i okolic. W tym roku również ją zorganizujemy, ale tak jak w roku poprzednim, w innej formule niż dotychczas. Mianowicie we wszystkich swoich 4 Jadłodajniach dla ubogich będą wydawane paczki świąteczne z daniami wigilijnymi na wynos oraz paczki na pozostałą część świąt dla osób potrzebujących (być może paczki świąteczne zostaną wydane potrzebującym dzień wcześniej na MTP). Zmiana formuły jest oczywiście związana z utrudnieniami, jakie powoduje epidemia koronawirusa.

received_228697001999883

Większości z nas wieczerza wigilijna kojarzy się z ciepłem rodzinnym i radosnym świętowaniem. Spędzamy ten czas z najbliższymi, kolędujemy i wspólnie wybieramy się na Pasterkę. Tego dnia nikt nie chce być sam, każdy szuka ciepła, obecności drugiego człowieka. W tym roku bliskość między potrzebującymi musi pozostać na poziomie ducha. Nie będzie tradycyjnego łamania się opłatkiem i nie zasiądą wspólnie do stołu w większym gronie. Obiecujemy jednak, że zrobimy wszystko, aby te święta mogły być dla potrzebujących jak najlepsze.
 _DSF7042

Zapraszamy do udziału w zbiórce na organizację Wigilii Caritas. Będziemy bardzo wdzięczni za wsparcie i pomoc w uratowaniu potrzebującym Świat Bożego Narodzenia.

Pozyskane fundusze zostaną przeznaczone na zakup żywności, z czego następnie zostaną zrobione paczki dla minimum 1400 osób. Cel ten można wesprzeć online na stronie https://caritaspoznan.pl/wigilia oraz tradycyjnie poprzez przelew na konto Caritas Archidiecezji Poznańskiej, nr konta: 70 1090 1362 0000 0000 3602 2297, tytułem: Cel charytatywny – Wigilia

Ogólnopolski Partner Główny akcji Wigilia Caritas

logo selgros

Partnerzy Wigili Caritas Poznań

VeoliaFundacja Lotto logo

lasy państwowe

Zadanie jest dofinasowane ze środków budżetowych Miasta Poznania.

LOGO_POZNAN_PL_CMYK_bz
#poznanwspiera

Jadłodajnie dla potrzebujących
Codziennie wydajemy 1000 darmowych, ciepłych posiłków dla potrzebujących. Są to głównie osoby starsze, samotne, bezdomni i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej.
1353 osoby wpłaciły 142 992
Przytulisko dla osób bezdomnych
Dom dla bezdomnych. Myjemy, karmimy, ubieramy, udzielamy pomocy przedmedycznej i terapeutycznej. Chcemy to robić wspólnie z Tobą.