20 listopada 2018

Za nami drugi Światowy Dzień Ubogich.

Zgodnie z apelem papieża Franciszka w ciągu całego tygodnia poprzedzającego Światowy Dzień Ubogich jeszcze bardziej angażowaliśmy się w działania na rzecz potrzebujących.

_DSF5530

Zapraszamy na podsumowanie całego tygodnia.

Wtorek, 13 listopada

Wolontariusze Caritas wyszli w poszukiwaniu potrzebujących na ulice Poznania z paczkami odzieży zimowej oraz kocami. Pomagali również w wydawaniu posiłków w jadłodajniach.

W schronisku i ogrzewalni dla bezdomnych urządziliśmy zakład fryzjerski, w którym młodzi fryzjerzy z Zespołu Szkół Odzieżowych w Poznaniu strzygli włosy.

Tego dnia jeździł również Mobilny Ambulans na pokładzie z lekarzem i pielęgniarką, którzy służyli podstawową pomocą, zmieniali opatrunki i udzielali porad lekarskich.

Środa,  14 listopada

W jadłodajni na ulicy Łąkowej stworzyliśmy zakład fotograficzny. Nieodpłatnie można było wyrobić zdjęcie do dokumentów. Pracownicy MOPR pomagali w wypełnianiu wniosków, doradcy zawodowi podpowiadali jak znaleźć pracę.
Brak dokumentów, zaniedbania z ubezpieczeniem to częsty problem, który wyklucza z możliwość korzystania m.in. ze świadczeń medycznych.

Czwartek, 15 listopada

Razem z poznańską Policją odwiedziliśmy ludzi żyjących w koczowiskach. Z paczkami z ciepłą odzieżą i podstawowymi produktami spożywczymi byliśmy barakach, na ogródkach działkowych i w starym stadionie Warty Poznań.

„Dawać czy nie dawać?” to temat dyskusji, która odbyła się w starym budynku Dworca Głównego PKP. Zgromadziła ludzi, którzy pomagają osobom bezdomnym lub chcą, ale nie do końca wiedzą jak. Rozmawialiśmy o tym czy pomoc może być zła, co możemy czerpać od osób, którym pomagamy i co jeżeli nasza pomoc zostanie odrzucona. Gośćmi dyskusji byli:
Alicja Szcześniak, Urząd Miasta Poznania
Anna Michalak, kierownik Schroniska i Ogrzewalni dla bezdomnych
Radosław Hofman, Cristianer.org, pomysłodawca autobusu pomocy
Całość poprowadził Hubert Ossowski z Przewodnika Katolickiego

Niedziela, 18 listopada – Światowy Dzień Ubogich

O godzinie 12:30 w parafii pw. Bożego Ciała odbyła się msza w intencji ubogich, którą odprawił ks. Marcin Janecki. Po niej zaprosiliśmy na wspólny obiad, na który przygotowaliśmy ponad 100 litrów zupy gulaszowej.