Zbliża się finał akcji „Tornister Pełen Uśmiechów”
22 sierpnia 2024

Zbliża się finał akcji „Tornister Pełen Uśmiechów”

Do rozpoczęcia roku szkolnego zostało już niewiele czasu, dlatego przyszła pora wydawania wyprawek szkolnych w ramach akcji „Tornister Pełen Uśmiechów”. Przygotowaliśmy 500 plecaków wypełnionych przyborami szkolnymi. Obdarowane dzieci w nowych tornistrach znajdą m.in.: długopisy, zeszyty, piórniki, kredki, worki na lekcje wychowania fizycznego i wiele innych potrzebnych w szkole akcesoriów.

Plecaki trafią do potrzebujących rodzin, m.in. do podopiecznych placówek Caritas Poznań: Domu Dziecka im. Świętej Rodziny w Lesznie, świetlic socjoterapeutycznych oraz do rodzin w parafiach i szkołach całej Archidiecezji Poznańskiej, u których zauważono taką potrzebę.

Plecaki są przygotowywane w Centrum Wolontariatu Caritas Poznań, gdzie pracownicy i wolontariusze kompletują tornistry – osobiście pakują przybory do każdego tornistra, dbając o to, żeby każdy z nich był wypełniony po brzegi i wywołał uśmiech na twarzy dziecka, które go otrzyma.

Tornistry są systematycznie wydawane rodzinom, jednak część z nich będzie jeszcze uroczyście poświęcona przez Metropolitę Poznańskiego Arcybiskupa Stanisława Gądeckiego na Ostrowie Tumskim w piątek 30 sierpnia.

Dziękujemy wszystkim parafiom, firmom i darczyńcom indywidualnym, którzy wsparli tę akcję poprzez przekazanie szkolnego asortymentu lub darowizny na ich zakup. Dzięki temu wiele dzieci z uśmiechem rozpocznie nowy rok szkolny.