13 lipca 2020

Chcemy pomóc poszkodowanych w wyniku powodzi na Ukrainie

Kołomyja znajdująca się w okręgu iwanofrankiwskim na Ukrainie boryka się z wieloma problemami. Oprócz koronawirusa, pod koniec czerwca okręg ten został poszkodowany przez powódź, która zniszczyła wiele gospodarstw, dróg i mostów. Zalanych zostało 14 456 domów w 42 wioskach, a ponad 200 km dróg i 93 mosty zostały zniszczone. Wielu ludzi zostało ewakuowanych. Ponad 5 tys. osób nadal potrzebuje pomocy.

Potrzebne są nowe kołdry, poduszki, pościel, koce, naczynia, meble, materiały budowlane. Chcemy pomóc  Tylko w 14 miejscowościach, które zostały najbardziej poszkodowane. Potrzebujących jest ponad 5,5 tys. osób. Są to najczęściej rodziny wielodzietne, seniorzy oraz osoby niepełnosprawne.

unnamed (3)

Pod koniec wakacji wesprzemy najmłodszych plecakami wypełnionymi przyborami szkolnymi. W ramach tej samej pomocy chcielibyśmy wesprzeć również inne osoby potrzebujące, dlatego uruchomiliśmy zbiórkę na osoby poszkodowane w wyniku powodzi. Cel można wesprzeć online poniżej lub w formie tradycyjnej na poniższe dane:

Caritas Archidiecezji Poznańskiej
Nr konta: 70 1090 1362 0000 0000 3602 2297
Tytułem: Cel charytatywny - Pomoc Ukraina

Pomoc dla poszkodowanych na Ukrainie
Pomoc dla poszkodowanych w powodziach na Ukrainie
Tornister Pełen Uśmiechów dla Ukrainy
To akcja, która ma na celu wyrównanie szans edukacyjnych ubogich dzieci na Ukrainie
Rehabilitacja 15-letniego Oskara
Pomóżmy Oskarowi, który urodził się z przepukliną oponowo-rdzeniową i wodogłowiem, czego następstwem jest niedowład kończyn dolnych i pęcherz neurogenny.