24 maja 2023

Jubileusz 50-lecia kapłaństwa ks. Prałata Mateusza Żarnowieckiego, byłego Dyrektora Caritas Archidiecezji Poznańskiej

Równo 50 lat temu świecenia kapłańskie otrzymał Ksiądz Mateusz Żarnowiecki. Jesteśmy wdzięczni Bogu za to, że wybrał Go i powołał do tej niezwykłej posługi dla całego Kościoła, jesteśmy jednocześnie przekonani, że Jego posługa przyniosła obfite owoce w życiu tych, wśród których posługiwał.

W dniu złotego jubileuszu Księdza Mateusza, życzymy Bożego Błogosławieństwa na kolejne lata kapłańskiego życia.

Ksiądz Mateusz miał nieoceniony wkład w działalność charytatywną naszej Poznańskiej Caritas. Zainicjował on m.in. takie akcje jak – Biała Sobota, czyli darmowe badania i medyczne konsultacje dla ludzi, Punkt Konsultacyjny, porady prawnicze, które trwają po dziś dzień. Rozwijał on także pomoc żywnościową dla ubogich ludzi w naszych regionie. Bardzo zaangażował się w pomoc dla ofiar, które ucierpiały w czasie powodzi tysiąclecia. Dzięki jego pomysłom powstał Ośrodek Leczenia Uzależnień dla młodzieży w Wierzenicy, który działał ponad 10 lat. W czasie swojej działalności prężnie współpracował z parafiami naszej Archidiecezji, gdzie powstawały kolejne Parafialne Zespoły Caritas. To jak dziś wygląda nasza charytatywna działalność jest w dużym stopniu zasługą działań podjętych przez Księdza Mateusza, kiedy był Dyrektorem Poznańskiej Caritas.

Nowy dom dla 5-osobowej rodziny
Pomóżmy Pani Aleksandrze wybudować bezpieczny dom, w którym będzie mogła zamieszkać ze swoją rodziną.
Sprzęt rehabilitacyjny dla seniorów
Chcielibyśmy zakupić łóżka rehabilitacyjne z akcesoriami, wózki inwalidzkie oraz chodziki/podpórki jeżdżące dla osób chorych, starszych, zniedołężniałych, z niepełnosprawnościami (ze szczególnym uwzględnieniem osób ubogich). Dzięki poszerzenie asortymentu, moglibyśmy zmniejszyć kolejkę osób oczekujących i skuteczniej pomagać osobom potrzebującym.