21 grudnia 2023

Już w niedzielę o godz. 11.00 Wigilia Caritas dla 1100 osób potrzebujących

Wigilia to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu Caritas. Przygotowania wchodzą w decydującą fazę. Już jutro na MTP odbędzie się pakowanie światecznych paczek oraz ustawianie stołów dla naszych zaproszonych gości.

W tym roku Wigilia Caritas w Poznaniu odbędzie się w hali nr 6 Międzynarodowych Targów Poznańskich, gdzie przy świątecznych stołach czekać będzie 1100 miejsc. Dla każdego gościa wydarzenia przewidziane są tradycyjne dania wigilijne podane na stole nakrytym białym obrusem oraz paczka świąteczna.

Stoły będą przygotowane i obsługiwane przez wolontariuszy ze szkół z Poznania i okolic: Branżowa Szkoła I stopnia nr 42, SP nr 7 w Poznaniu, SP nr 46 w Poznaniu, SP nr 51 w Poznaniu, SP nr 23 w Poznaniu, IV LO w Poznaniu, Technikum Energetyczne w Poznaniu, SP nr 91 w Poznaniu, XI LO w Poznaniu, ZSM KEN w poznaniu, ZS w Nowym Tomyślu oraz wolontariuszy indywidualnych z Centrum Wolontariatu Caritas.

Wigilia nie mogłaby odbyć się bez sióstr z czterech zgromadzeń zakonnych, które prowadzą jadłodajnie w Poznaniu:

• siostry Albertynki (Jadłodajnia pw. św. Brata Alberta przy ul. Ściegiennego 133)
  • siostry Franciszkanki (Jadłodajnia pw. św. Józefa przy ul. Niegolewskich 23)
  • siostry Urszulanki (Jadłodajnia pw. św. Urszuli Ledóchowskiej przy ul. Taczaka 7)
  • siostry Elżbietanki (Jadłodajnia pw. św. Elżbiety dla potrzebujących przy ul. Łąkowej 4)

Siostry są odpowiedzialne za przygotowanie wigilijnych dań oraz za zaproszenie gości na Wigilię. Podczas samej Wigilii siostry kierują pracą wolontariuszy przy stołach, wydają posiłki i swoją obecnością tworzą atmosferę życzliwości i radości.

Prosimy, naszych gości o przybycie do hali nr 6 od godz. 10.30 i zajmowanie miejsc. Początek uroczystości planowany jest na godz. 11.00.

Wśród gości honorowych spodziewani są: Arcybiskup Stanisław Gądecki, prezydent Miasta Poznania Jacek Jaśkowiak, zastępca prezydenta Miasta Poznania Jędrzej Solarski, przewodniczący Rady Miasta Poznania Grzegorz Ganowicz, prezes Selgros Cash&Carry Alexander Orlowski, prezes MTP Tomasz Kobierski.

Bardzo dziękujemy wszystkim Darczyńcom i Wolontariuszom za zaangażowanie i pomoc!

Ogólnopolski Partner Główny akcji Wigilia Caritas
 logo selgros

Partnerzy Wigili Caritas w Poznaniu

Logo Fundacja PZUv33Fundacja Lotto logo Logo HUNTERS 2023
Zadanie jest dofinasowane ze środków budżetowych Miasta Poznania.

LOGO_POZNAN_PL_CMYK_bz